Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните ферментирали напитки

Най-полезните ферментирали напитки

Стан ОйСтан Ой
Новак
261455
Комбуча

Ферментираните напитки са популярни поради своите полезни свойства за здравето.

Ферментираните напитки съдържат живи микроорганизми, наречени пробиотици. Тези бактерии и дрожджове могат да подпомогнат баланса на бактериите в червата и подобрят храносмилането. Правилният баланс на микроорганизми в червата може да бъде свързан с по-добра дигестия и по-силна имунна система.

Процесът на ферментация може да увеличи хранителната стойност на някои храни и напитки. Ферментацията може да помогне на организма да поеме по-лесно определени хранителни вещества, като например минерали и витамини. Ферментираните напитки могат да помогнат при някои храносмилателни проблеми, като например лактозна непоносимост или непоносимост към глутен.

Някои ферментирани напитки съдържат антиоксиданти и съединения с антиинфламаторни свойства, които могат да помогнат в борбата със възпалителни процеси в организма.

Ето някои от най-полезните ферментирани напитки:

Комбуча е сред най-полезните ферментирали напитки

Най-полезните ферментирали напитки

Този напитка се приготвя от зелен или черен чай, захар и SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Тя съдържа полезни пробиотични бактерии и може да подпомогне храносмилането, имунната система и общото здраве.

Айрян с ферментирало мляко

Киселото мляко също е ферментирал млечен продукт, който е основна съставка в айряна. Приготвяйки го, освен, че се разхлаждаме, приемаме и полезни бактерии.

Кефирът е сред най-добрите ферментирали напитки

Кефир

Кефирът е напитка, сходна с йогурта, но с по-голямо разнообразие от пробиотични култури. Той може да бъде полезен за поддържане на баланса на бактериите в червата и за укрепване на имунната система.

Сокът от кисело зеле е полезна ферментирала напитка

Сокът от ферментирано зеле съдържа млечнокисели бактерии. Той е богат на витамини и фибри и може да бъде добър за храносмилането.

Мисо супа

Мисо супа

Мисо супата е по-скоро течна храна, отколкото напитка, но все пак съдържа много полези бактерии и е богата на протеини.

Ферментираните напитки могат да бъдат част от здравословен хранителен режим и могат да имат положително въздействие върху храносмилането, имунната система и общото здраве. Все пак, е важно да се обърне внимание на индивидуалните нужди и възможни алергии, преди да се включат в хранителния режим.

Вижте също: Полезни ферментирали храни

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest