Подобряването на здравето може да стане по вкусен и забавен начин с помощта на пробиотични напитки. С тях на организма се набавят нужните дози пробиотици по естествен начин, без приемане на добавки.
Всяка пробиотична напитка има свой уникален вид бактерия или закваска, които подпомагат храносмилателната система и имунитета. Става въпрос за ферментирали напитки, които печелят все по-голяма популярност.
Какво представляват пробиотичните напитки
Това са ферментирали напитки, приготвени от плодови сокове, билкови отвари, предварително накиснати зърна, зелен или черен чай и други. Те ферментират по специален начин за определен период от време. В резултата от метода на обработката им те съдържат дрожди, пробиотици, витамини и минерали от вложените в тях растения.
В списъка попадат бира и вино, комбуча, млечен кефир, воден кефир, квас и суроватъчни соди.
Съдържание на пробиотичните напитки
За да ферментират, култивираните напитки и тоници се нуждаят от калоричен подсладител като захар, мед или плодов сок. Захарите хранят полезните микроорганизми, които са отговорни за ферментацията. Затова пробиотичните напитки съдържат значителни количества захар.
Някои от тези ферментирали напитки съдържат и малки количества алкохол. Такива са виното и бирата. Други като содите, квасът и комбучата се приготвят заради съдържащите се в тях пробиотици.
Леко ферментиралите напитки като комбуча, кефир съдържат незначителни количества алкохол, около 1 процент, колкото има и в портокаловия сок.
Ползи от пробиотичните напитки
Пробиотичните напитки са отличен източник на дрожди и пробиотици, които поддържат здравето на храносмилателната система.
Хранителните им стойности пък зависят от останалите суровини, вложени в тях. Колко по-разнообразни са бактериите в културите, толкова по-богата на щамове е напитката и ползите от нея са по-големи.
Тези напитки са функционални храни, тоест подпомагат телесните функции. Съдържат много полезни бактерии, приготвят се обикновено от плодове и зеленчуци, билки и чайове и са с високо съдържание на фитонутриенти и антиоксиданти. По отношение на здравето те:
- Поддържат храносмилателната система
- Поддържат оралното здраве
- Поддържат имунитета, смекчават и автоимунните заболявания
Домашна рецепта за розова малинада
Тази пробиотична напитка се приготвя лесно в домашни условия и е много приятна на вкус.
Необходими продукти:
- ½ чаена чаша малки плодчета - малини, къпини, боровинки
- Сокът на ½ лимон
- 3-4 супени лъжици мед
- Малко вода
Плодчетата се намачкват или блендират в блендер. Сместа се разделя в 2 шишета по 1 литър. Във всяко се добавя ¼ супена лъжица мая за хляб или за бира и се добива топла вода.
Затваря се добре и се оставя за 12 часа да ферментира на стайна температура. После се прибира в хладилник.
Вижте също кои са полезните пробиотици за вегани и най-полезните пробиотични храни.
Коментари