Много култури по света от векове консумират ферментирали храни, за да поддържат доброто си здраве, благодарение на пробиотичните им свойства.
Това може да радва веганите, защото на ферментация се подлагат основно растителни продукти, които те могат да консумират.
Но дори и да сте месоядни, пробиотичните храни трябва да са задължителна част от менюто ви, защото ще ви помогнат да поддържате здрав стомах, в който живеят достатъчно полезни бактерии.
Ето пет веган храни, които са естествени пробиотици:
Кисело зеле
Ако не искате да давате излишни пари, у нас приготвянето на кисело зеле у дома е стара традиция. Няма нужда обаче да пълните бидони, да го претакате и прочие. Може да си правите кисело зеле целогодишно в буркан, като нарежете зеленчука, намачкате го добре със сол и долеете в буркана вода.
Колкото по-топло е в помещението, толкова по-бърза ще стане ферментацията му. Освен у нас кисело зеле се яде и в много европейски държави, а в Древен Китай са го консумирали векове преди Христос.
Туршии
При консумацията на туршии трябва да имате предвид, че ще се завиши драстично приема ви на сол. Затова хората с високо кръвно трябва да бъдат внимателни колко точно хапват от тях. Хубаво е когато ядете мариновани зеленчуци, да ги комбинирате с други безсолни храни, с които да балансирате количеството сол. Иначе туршиите си остават сред пробиотичните храни за вегани.
Кимчи
Кимчито е корейска туршия, която в класическия си вид много наподобява нашето кисело зеле. То обаче е леко пикантно и не толкова солено, като за постигането на екзотичния му вкус се използват и различни китайски подправки. Също така в традиционната азиатска кухня кимчи се приготвя и от други зеленчуци като бамя, водорасли, дребни домати и чушки.
Соеви продукти
Мисо и темпе са само част от храните, които се приготвят от ферментирали соеви зърна. В мисото се слагат и ечемик и ориз. Темпето пък се прави от сварени соеви зърна с плесента ризопус, която ги свързва в компактна бяла маса.
Макар да не звучат особено апетитно, двете храни са пълни с естествени веган пробиотици и са страшно полезни. Ако се използват за готвене, имайте предвид, че това трябва да става на много ниска температура, за да не се убият полезните бактерии.
Комбуча
Това е напитка от ферментирал чай. За нея се използва използва вид гъба, която е симбиотична колония от бактерии и дрожди. Поставена в чай, тя развива естествена ферментация и превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид. Имайте предвид, че в комбучата се съдържа минимално количество алкохол.
Коментари