Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Цял свят днес отбелязва Международния ден на чая

Цял свят днес отбелязва Международния ден на чая

редакция:
Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Международен ден на чая

На днешния 15 декември по цял свят се отбелязва Международният ден на чая. Празникът на топлата напитка е сравнително нов, като е учреден през 2005 година с решение на Международния социален форум.

Идеята на Международния ден на чая е да акцентира върху проблемите с търговията на чаените листа. По-малките производители недоволстват срещу политиката на големите компании, които изкупуват суровината на по-ниска цена.

Освен икономическа цел обаче празникът на чая популяризира още повече любимата на милиони напитка.

15 декември не е избран случайно за официален празник на чая. Точно на този ден през 1773 година е приета Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия, а на 16 декември в Бостън американските колонисисти изхвърлят в океана огромно количество пресован английски чай.

С този акт се поставя началото на борбата за независимост в САЩ, а унищожаването на чаената партида в историята е известно като Бостънското чаено парти.

Най-пищно Световният ден на чая се отбелязва в Индия и Шри Ланка, където организират множество събития във връзка с днешния празник.

Според легендите за първи път напитката е направена случайно през 2737 годината преди Христа. Първият човек, който е пил чай, е Шен Нунг, в чиято чаша с топла вода падат няколко листенца чай. Невероятният резултат му харесал.

Чай

При управлението на династията Цин чаят добива популярност и се произвежда все по-често. В Европа напитката се появява в началото на XVII век.

Макар че чаят се прави по лесна технология, вкусът му в различните части на света не е еднакъв.

Докато в България поливаме с гореща вода торбичката чай и добавяме лимон, захар или мед, в Индия или Великобритания чаят традиционно се пие с мляко. Индийците добавят и различни подправки като джинджифил, канела и карамфил. Като джинджифиловият чай е на особена почит.

В Тибет добавеното към чая мляко е от тибетски як, като се прибавят още сол, масло и понякога запържено брашно.

В Русия чаят се вари в специални самовари, а към готовата напитка се добавят мед, плодово сладко или захар.

В Япония има цяла чаена церемония по поднасяне на напитката, която всяко момиче в страната научава още от дете.

Отбележете и вие 15 декември - Международният ден на чая, като си приготвите ароматен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest