Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес е Международният ден на яйцето

Днес е Международният ден на яйцето

редакция:
Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Международен ден на яйцето
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.

Един от незаменимите кулинарни продукти днес има личен празник. На 11-ти октомври светът отбелязва Международния ден на яйцето, който се чества всеки втори петък от месец октомври.

Този празник е въведен през 1996 година от Международната комисия на яйцата и основната му цел е да запознае обществеността с полезните свойства на яйцата. Във връзка с Международния ден на яйцето се организират различни мероприятия, включително изложби и уъркшопове.

Яйцата са постоянен гост на трапеза. Независимо дали са варени, пържени или бъркани, те не напускат менюто ни. Хапването на яйца ни влияе положително по много причини. Само едно яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и всичките девет есенциални аминокиселини.

Редовната консумация на яйца може да предотврати образуването на тромби и появата на инсулти и инфаркти.

Яйчицата са от малкото хранителни продукти, от които витамин D се набавя бързо, а той е много важен за поддържане на костите в добро състояние.

Освен това учените са доказали, че яйцата предпазват от рак на гърдата. Изследване сочи, че при дамите, които консумират по шест яйца седмично, опасността от тази болест е намаляла с 44 %. Други проучвания показват, че яйцата могат да лекуват и да предпазват от атеросклероза.

Белтъкът на яйцето е по-полезен дори от бялото месо, рибата и млечните продукти. Жълтъкът пък съдържа фосфор, цинк, сяра, калций, калий, магнезий и желязо. Яйцата са особено препоръчителни за хора, които тренират усилено, тъй като бързо възвръщат изгубените сили.

Хапването на едно яйце сутрин помага за регулиране на апетита през целия ден. Доказано е, че консумиращите яйца на закуска показват по-малко признаци на глад, отколкото любителите на зърнените храни.

Днес е Международният ден на яйцето

Най-предпочитани за похапване са кокошите яйца. И независимо че на пръв поглед всички кокоши яйца са еднакви, те могат да бъдат групирани по различни признаци. Обикновена яйцата се разделят спрямо цвета им и размера. Има бели, жълто-оранжеви и светло-кафеви. В зависимост от размера пък яйцата биват малки, средни, големи и много големи.

От значение е какво консумират кокошките. Домашните яйца са по-вкусни и полезни, тъй като една пусната на свободна кокошка се храни с натурална храна.

И ако ви се намират повечеко домашни яйца, непременно си изберете нещо от нашите вкусни предложения, което да приготвите като сочна фритата, неустоими пълнени яйца и пухкав яйчен крем за ценители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest