Хлябът е ежедневната храна, която присъства на трапезата на българина. За да приготвите пухкав хляб на конци, е нужно да спазвате някои правила в технологията за приготвянето на тестото.
Тестото, от своя страна, е еднородна смес от брашно, малко количество вода, прясно и кисело мляко, готварска сол, мая, мазнина и яйца, в зависимост от това което искате да приготвите - хляб, питка, погача, козунак. Времето на приготвяне на крайния продукт е различно, защото за приготвянето на козунак (примерно) се изисква повече втасване поради наличието на повече захар в него. А другият въпрос, който възниква, е:
Как да се приготви тестото на конци?
Основните правила за приготвяне на такова тесто са следните:
1. Брашното и яйцата трябва да са на стайна температура, а течните съставки да са леко затоплени;
2. За да сте сигурни, че маята ви е прясна и качествена, трябва да приготвите предварително закваска от леко затоплена вода или мляко, разтворете в него 1 с.л. захар и количеството мая, което ще използвате, и две-три супени лъжици брашно. Разбъркайте всичко това на еднородна смес и оставете сместа да се активира, тоест - да се покачи, шупне;
3. В купата, в която ще месите хляба, пресейте нужното количество брашно и добавете солта, разбъркайте. След което добавяте разбитите яйца с вилица, ако има такива в рецептата, част от разтопената или леко затоплена мазнина, течните съставки и заквасената мая;
4. Тук започна същинското месене. В началото, докато е възможно, бъркайте сместа с шпатула, а после започнете да месите с ръце. Поемайте по малко от брашното, за да получите гладко и еластично тесто, то трябва да е меко;
5. Идва ред на добавяте останалата мазнина - и тук, в този етап от месене ще се образуват конците във вашия домашен хляб. Не е нужно да биете тестото в плота! Разтегляйте и сгъвайте тестото, като мажете по малко от мазнината - и така, докато мазнината свърши;
6. Поставете тестото в намаслен съд с капак или просто покрито със стреч фолио и чиста кърпа. Поставете съда на топло място, докато удвои или утрои (при някои рецепти). Достатъчно е помещението да е с температура от 20 до 25 градуса;
7. Разделете тестото на частите, които са ви нужни на брой. Разтеглете ги с ръце на фитили и леко усуквайте, тогава оформете вашия хляб по начина, по който сте решили.
8. Оставете оформения хляб отново да втаса за не повече от 30-40 минути. След което намажете, ако е така по рецепта, с разбито яйце или мазнина. Печете вашият хляб в предварително нагрята фурна на градусите указани в рецептата. Проверете за готовността на вашия хляб с дървена клечка, ако набучена в хляба, излезе суха, означава че вашият хляб е готов.
Това са основните правила за приготвяне на тесто на конци. Ако ги спазвате, ще се насладите на истински пухкав и вкусен хляб на конци.
Коментари