Какво е петифура
Ако попитаме тълковния речник, той ни отговаря, че с термина петифура се означава сладкиш, голям колкото една хапка и подобен на паста, кейк или бисквитка с разнообразен пълнеж или глазура. Той се сервира в определена доза при определена консумация.
Думата идва от френски - petit-four, или дребните крака, и е създадена през ХVIII век. Тези мини десерти изглеждат красиво и са част от гурме удоволствията, на езика на кулинарията означава любов - към храната и нейното поднасяне. Мини ястията се сервират в широк диапазон от възможни представяния в края на храненето на коктейл, при поднасяне на кафе или чай.
Петифурата не е създадена с идеята да е единствен асортимент в чинията, а се отнася до набор от дребни сладки, чиято отличителна черта е малкият размер и това им позволява да се сложат в устата като една хапка.
През 1897 година известен френски готвач създава около 30 вида петифури, всяка със свое име.
Най-известните видове пастички
- Бисквити под формата на ромбове, квадрати, триъгълници, покрити с маслен крем;
- Петифури на основата на шоколад или марципан, напоени с алкохол, с добавяне на сметана, захаросани плодове или прахообразна украса;
- Солени петифури под различна форма - лодка, мини кроасан, мини пица, мини пръчка;
- Сухи петифури за по-продължително съхранение - бисквитки, целувки и други;
- Мини копия на традиционните сладкиши - тарталети, мини торти и други.
Рецепта за петифури
Рецептите за петифури представляват огромно разнообразие (разгледай галерията), някои се пекат, други са без печене.
Необходими продукти:
- 2 броя банани
- 8 яйца
- 400 грама брашно
- 10 грама бакпулвер
- 200 грама заквасена сметана
- 300 грама течен шоколад
- Кокосови стърготини за поръсване
- Малко прясно мляко за сиропиране
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Добавя се бакпулвера и с непрекъснато бъркане се добавя и брашното. Половината смес се сипва в намазнена тавичка и се пече на 180 градуса до суха клечка.
Останалата половина се пече по същия начин. Може да се направи и на три пъти.
Бананите се намачкват с вилица, добавят се сметаната и шоколадът и се разбива до гладка смес.
Долният блат се сиропира с лъжичка прясно мляко, сипва се половината крем, разнася се равномерно и се поставя вторият блат, който отново се сиропира с прясно мляко. Намазва се с остатъка от крема и се поръсва с кокосови стърготини. Може да се украси и по друг начин.
Готовото сладко изкушение се прибира в хладилник за 4-5 часа. След това се нарязва на малки пастички и се поднасят студени.
Вижте още вкусни идеи за фъдж, който може да аранжирате на отделни петифури за вашия празник. Празничните бонбони са винаги добра идея за вашето парти.
Коментари