Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво са петифури и как да ги направим?

Какво са петифури и как да ги направим?

Плато петифури
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-39%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
14.00 лв.

Какво е петифура

Ако попитаме тълковния речник, той ни отговаря, че с термина петифура се означава сладкиш, голям колкото една хапка и подобен на паста, кейк или бисквитка с разнообразен пълнеж или глазура. Той се сервира в определена доза при определена консумация.

Думата идва от френски - petit-four, или дребните крака, и е създадена през ХVIII век. Тези мини десерти изглеждат красиво и са част от гурме удоволствията, на езика на кулинарията означава любов - към храната и нейното поднасяне. Мини ястията се сервират в широк диапазон от възможни представяния в края на храненето на коктейл, при поднасяне на кафе или чай.

Петифурата не е създадена с идеята да е единствен асортимент в чинията, а се отнася до набор от дребни сладки, чиято отличителна черта е малкият размер и това им позволява да се сложат в устата като една хапка.

През 1897 година известен френски готвач създава около 30 вида петифури, всяка със свое име.

Най-известните видове пастички

- Бисквити под формата на ромбове, квадрати, триъгълници, покрити с маслен крем;

- Петифури на основата на шоколад или марципан, напоени с алкохол, с добавяне на сметана, захаросани плодове или прахообразна украса;

- Солени петифури под различна форма - лодка, мини кроасан, мини пица, мини пръчка;

- Сухи петифури за по-продължително съхранение - бисквитки, целувки и други;

- Мини копия на традиционните сладкиши - тарталети, мини торти и други.

Рецепта за петифури

Рецептите за петифури представляват огромно разнообразие (разгледай галерията), някои се пекат, други са без печене.

Необходими продукти:

- 2 броя банани

- 8 яйца

- 400 грама брашно

- 10 грама бакпулвер

- 200 грама заквасена сметана

- 300 грама течен шоколад

- Кокосови стърготини за поръсване

- Малко прясно мляко за сиропиране

Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Добавя се бакпулвера и с непрекъснато бъркане се добавя и брашното. Половината смес се сипва в намазнена тавичка и се пече на 180 градуса до суха клечка.

Останалата половина се пече по същия начин. Може да се направи и на три пъти.

Бананите се намачкват с вилица, добавят се сметаната и шоколадът и се разбива до гладка смес.

Долният блат се сиропира с лъжичка прясно мляко, сипва се половината крем, разнася се равномерно и се поставя вторият блат, който отново се сиропира с прясно мляко. Намазва се с остатъка от крема и се поръсва с кокосови стърготини. Може да се украси и по друг начин.

Готовото сладко изкушение се прибира в хладилник за 4-5 часа. След това се нарязва на малки пастички и се поднасят студени.

Вижте още вкусни идеи за фъдж, който може да аранжирате на отделни петифури за вашия празник. Празничните бонбони са винаги добра идея за вашето парти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен