Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но нали не смятате, че те са също толкова полезни, колкото преди замразяването?
Според законодателството всички компоненти, съставящи продукта, трябва да бъдат описани последователно в зависимост от тяхното количество в продукта.
Например купуваме сиговеждо месо и протичаме на етикета: Произведено от говеждо месо. Но следващите два компонента са вода и соево брашно. Може да се предположи, че соята в кюфтетата е много повече отколкото говеждото месо - тя може да увеличи своя размер 6 пъти, набухвайки от водата.
Стабилизаторът натриев фосфат пък се използва, за да може кюфтето да изглежда сочно и за да не изтича водата от него, а глутаматът придава на продукта вкуса на месо.
В крайна сметка не може да се даде точен отговор на въпроса колко месо има в тези кюфтета. А потребителите трябва да знаят все пак какво купуват – говеждо или соя.
Това трябва да бъде посочено в проценти. Поне в страните от ЕС е задължително.
Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на 3 техни компонента:
- фосфатите – могат да бъдат посочени като дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.
- растителните белтъчини – те обикновено се правят от соя, а редица сериозни изследвания са доказали, че соята се намесва в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.
- ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).
Всички тези компоненти говорят, че пред вас стои един евтин продукт, който няма нищо общо с домашната кухня.
Коментари