За да се разтвори солта и да се овкусят правилно продуктите, те се солят по определено време от тяхното приготвяне. Това време за различните продукти е различно, а именно:
- Месният бульон се соли, когато е напълно готов, а рибният - в началото на варенето;
- Рибата се соли 15 минути преди пържене;
- Ако яйца и зеленчуци ще се пържат - солят се непосредствено преди топлинната обработка;
- Картофите - малко преди да са готови;
- Ако се приготвя на скара месото - то се соли накрая;
- Черният дроб се соли и тогава се пече или пържи;
- Мазните ястия се солят по-обилно. Рибата изисква повече сол в сравнение с останалите меса.
Солта се усеща повече в студените ястия (майонези, салати), отколкото в топлите.
Ако все пак сте пресолили:
- Ястието - сложете 1-2 нарязани картофа;
- Супата - Сложете 1 кафена чашка прясно мляко или малко ориз;
- Печено месо - увийте го в мокра кърпа. Дръжте в захлупен съд. След 1 час по повърхността на салфетката се образуват кристали, което е признак, че излишната сол е извлечена.
Коментари