Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ако все не уцелвате солта в манджата, прочетете това

Ако все не уцелвате солта в манджата, прочетете това

Солене

За да се разтвори солта и да се овкусят правилно продуктите, те се солят по определено време от тяхното приготвяне. Това време за различните продукти е различно, а именно:

- Месният бульон се соли, когато е напълно готов, а рибният - в началото на варенето;

- Рибата се соли 15 минути преди пържене;

- Ако яйца и зеленчуци ще се пържат - солят се непосредствено преди топлинната обработка;

- Картофите - малко преди да са готови;

- Ако се приготвя на скара месото - то се соли накрая;

- Черният дроб се соли и тогава се пече или пържи;

Солене на риба

- Мазните ястия се солят по-обилно. Рибата изисква повече сол в сравнение с останалите меса.

Солта се усеща повече в студените ястия (майонези, салати), отколкото в топлите.

Ако все пак сте пресолили:

- Ястието - сложете 1-2 нарязани картофа;

- Супата - Сложете 1 кафена чашка прясно мляко или малко ориз;

Пресолено месо

- Печено месо - увийте го в мокра кърпа. Дръжте в захлупен съд. След 1 час по повърхността на салфетката се образуват кристали, което е признак, че излишната сол е извлечена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest