Солта е сребърната подплата на всяко ястие, при условие че е йодирана.
Липсата на йод в храната в действителност причинява сериозни последици за здравето. Проучване на лаборатория Grana Padano подчертава, че ниската консумация на богатите на йод храни е рисково за здравето особено за плода и растежа на децата.
Смята се, че около 29% от населението на света все още е изложено на йодния дефицит, което води до заболяване от гуша. Недостигът на йод води до негативни ефекти на всички етапи от живота, тъй като е основен компонент на хормоните на щитовидната жлеза, които играят решаваща роля във фазите на развитие, като бременността и етапите на детството, в които ефектите на недостатъка на йод може да са по-тежки, тъй като хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за правилното развитие на централната нервна система. А тя започва развитие по време на ембрионалното такова и продължава до първите години от живота. Също така е от значение и за метаболитния баланс и поддържането на организма при възрастните. Без адекватен прием на йод нашият метаболизъм ще стане мързелив, причинявайки голям брой сериозни заболявания.
Храни, които съдържат йод:
Йодирана сол - поставена в разнообразна и балансирана диета, на мястото на готварска сол по 5 грама на ден (максимум право за възрастен) довежда до 160 ug на йод;
Кисело мляко - пълномасленото мляко осигурява около 78μg на йод, препоръчва се по 1 буркан на ден;
Риба - 1 порция (кефал, треска) набавя до 150μg йод, препоръчват се 3 порции на седмица;
Ракообразни (скариди, омари, раци и т.н.) - 1 порция, вмъкната в диетата един път седмично, може да замени месото, защото е отличен източник на протеини и осигурява около 120μg на йод;
Подправки - поднесени с макарони или ориз с миди, риба тон или кефал, само 20 грама от тези храни водят до 30 ug на йод.
С мидите не прекалявайте, защото съдържат много холестерол;
Кокоше яйце - съдържа около 35μg на йод. Консумирайте до 2-3 яйца на седмица, както е предвидено в балансираното хранене, но не повече, защото са богати на холестерол;
Сирене - балансираната диета предвижда тази храна 2-3 пъти седмично, като 100 грама сирене и млечни продукти средно съдържат 40 микрограма йод;
Месо - правилното хранене очаква да се консумират 2-3 порции месо през седмицата, както втората седмица, за да има по-голям прием на йод, за предпочитане е част от месото да е говеждо и без видими мазнини, а също така може да се замени с черен дроб;
Ядки и сушени плодове - без да се забравя, че се консумират пет дневни порции плодове и зеленчуци, за да се увеличи йодът. За предпочитане е да се консумират кашу, орехи, фъстъци, без да се прекалява, защото те осигуряват много калории, въпреки че ненаситените мазнини са полезни за здравето.
Коментари