Твърдението, че голямото количество сол предизвиква високо кръвно налягане е доста преувеличено. Във френското изследване се твърди, че всъщност връзката между солта и кръвното е много по-сложна, отколкото се е приема до момента.
Високото кръвно налягане рядко предизвиква някакви симптоми – това е най-разпространеното хронично заболяване в целия свят. Известно е още и под името хипертония или тихият убиец.
Всъщност високото кръвно налягане може да протича без никакви симптоми в продължение на години и постепенно да увреди сърцето, бъбреците, кръвоносните съдове и др. Много голяма част от хората разбират, че са хипертоници едва тогава, когато състоянието е причинило някакъв сериозен здравословен проблем и отидат на лекар заради него.
За своето проучване, специалистите са изследвали 8670 пълнолетни французи. Целта на проучването била да се установи по какъв начин качеството на живот и хранителните навици на човек се отразяват на неговото кръвно налягане.
Авторите на проучването твърдят, че в процеса на изследването не са забелязали хората, които страдат от хипертония, да посягат към солта по-често от останалите, които са били проучвани. Според специалистите, това означава, че употребата на сол се отразява различно на хората.
Според авторите на проучването, по-голяма връзка с високото кръвно налягане имат употребата на алкохол, възрастта, заседналият начин на живот и индексът на телесните мазнини. Консумацията на големи количества зеленчуци и плодове пък имат способността да понижават кръвното налягане, твърдят специалистите.
Все пак учените не твърдят, че солта няма никакво отношение към високото кръвно, а просто обясняват, че твърдението е до някаква степен преувеличено, а причините са комплексни.
Учените споделят още, че солта не бива да бъде напълно изключена от менюто на човек - достатъчно е да се използва с мярка, както всичко останало.
Коментари