Изследователи от университета на Калифорния са стигнали до извода, че подрастващите, които употребяват по-малко сол в храната си, с течение на възрастта има по-малка вероятност да страдат от сърдечни заболявания и високо кръвно.
Учените основават своите изводи на данните, получени от компютърен модел, които убедително показват положителните последствия за организма от отказването от солта.
При подрастващите солта постъпва в организма основно чрез много популярните сред децата днес полуфабрикати като чипсове, снаксове, солети и други всевъзможни, които съдържат голямо количество сол.
Ако се откажат от три грама сол, вероятността за повишаване на кръвното налягане в зряла възраст се понижава от 44 до 63 процента. Освен това, когато достигнат възраст от 35 до 50 години, този процент ще е между 30 и 43.
При това с наближаване на възраст от 50 години, вероятността от развиване на сърдечни заболявания ще се понижи до 7-12 процента, а на сърдечните пристъпи до 8-14 процента.
Според водещият автор на изследването, доктор Кирстен Биббинс-Доминго, понижаването на количеството сол, което се употребява, дава на подрастващите още няколко години живот без високо кръвно налягане и ще промени представите за вкуса на храната и количеството сол в нея.
В Америка основни потребители на сол се явяват именно подрастващите. Изследванията показват, че в нито една друга възрастова група употребата не надвишава девет грама.
Около осемдесет процента от солта попада в организма от полуфабрикати и готова храна, като първенството по доставка на сол при децата, държи така популярната пица.
Ако децата се откажат навреме от нездравословните полуфабрикати и някои видове храни, то ще ги заменят с гарантирано по-добро здраве при достигане на зряла възраст.
Коментари