Неслучайно наричат захарта бяла отрова. Прекомерният ѝ прием води до редица здравословни усложнения и рискове. Сред тях са диабет, онкологични заболявания и проблеми със сърцето. Не на последно място идва и затлъстяването с всичките неудобство и рискове, които носи със себе си.
Точно и затова, ако не можете да се откажете от сладкото, поне трябва да намалите приема му. Да, знаем – трудно е. Доказано е, че захарта води до пристрастяване и спирането ѝ е трудно. Но можете да направите това със следните съвети.
Яжте повече протеини и здравословни мазнини. Не всички храни задоволяват глада еднакво. В сравнение с бързата, но краткотрайна енергия от захарта, протеините и някои мазнини са по-ефективни за задоволяване на глада. Наблегнете в хранителния си режим на бяло месо, яйца, боб и грах, соеви продукти, българско кисело мляко.
Пийте вода преди всяко хранене и спрете газираните безалкохолни напитки. Пиенето на голяма чаша вода директно преди хранене кара човек да се чувства по-сит, по-доволен и по-малко гладен след хранене. Проучвания показват, че приемът на 1. 5 литра вода на ден в продължение на 8 седмици води до намаляване на апетита и теглото, както и до по-голяма загуба на мазнини. Започвайте обедите и вечерите си със супа, защото това намалява апетита.
Изхвърлете от масата си бялата и кафявата захар, меда и меласата. Намалете количеството захар, добавено към нещата, които ядете или пиете редовно като зърнени храни, палачинки, кафе или чай. Опитайте да изрежете обичайното количество захар, като добавите наполовина от него.
Яжте пресни, замразени, сушени или консервирани плодове. Изберете плодове, консервирани във вода или натурален сок. Избягвайте плодовите консерви в сироп, особено компотите. Изцеждайте и изплаквайте в гевгир, за да отстраните излишния сироп или сок.
Гледайте етикетите на продуктите, които купувате, и изберете продукти с най-ниски количества добавени захари.
Вместо да добавяте захар към зърнени или овесени ядки, опитайте да придадете вкус с пресни плодове (банани, череши или ягоди) или сушени плодове (стафиди, боровинки или кайсии).
Спрете да купувате бисквити и сладки, а си ги правете сами. Така можете да редуцирате количествата захар до нормални нива, а и да избегнете добавянето на някои изключително вредни съставки, съдържащи се в купешките. Вместо да добавяте захар в рецептите, използвайте екстракти, например от бадеми, ванилия, портокал или лимон.
Пробвайте да заместите захарта, като овкусявате храната си с джинджифил, бахар, канела или индийско орехче.
Коментари