1. Купувайте толкова сирене, колкото ще употребите за една седмица, защото веднъж нарязано, то започва да влошава качествата си;
2. Съхранявайте меките сирена в тази зона на хладилника, където се поддържа най-ниска температура. След отваряне е добре да бъдат използвани в рамките на 3-4 дни;
3. В най-студената част на хладилника не бива да се съхраняват меките сирена с кора, както и твърдите и полутвърдите сирена. Те трябва да се държат в кутии или увити в пергаментова хартия. Друг вариант за съхранение е да се увият в алуминиево фолио, но в никакъв случай в найлоново фолио;
4. Избягвайте сирена, увити в опаковъчно прозрачно фолио, тъй като под него се развива влага и се отлагат вредни химикали;
5. Крема сиренето и твърдите сирена за готвене могат да се съхраняват замразени до един месец. Настържете твърдото сирене и го разпределете в пликчета. Така ще може да си вземете необходимото количество, без да размразявате всичкото сирене, а и ще си спестите време;
6. Колкото е по-силен вкусът на сиренето, толкова по-малко количество Ви е необходимо за готвене;
7. Сирената с високо съдържание на мазнини се нарязват на тънко със специален нож за сирене. Ако нямате такъв, режете сиренето, когато е студено. Същото важи и при настъргване;
8. Преди сервиране оставете сиренето за малко на стайна температура - така ароматът му ще е по-силен;
9. Повечето сирена са доста солени, затова ги добавяйте в ястията преди солта, и след това, ако е необходимо, посолете;
10. При продължителна термична обработка се разрушава консистенцията на сиренето. То става жилаво и обемът му намалява. При запичане на грил намалете максимално времето за обработка. При приготвяне на сосове добавяйте сиренето накрая, като само го оставите да се разтопи леко на слаб огън при постоянно бъркане.
11. Ако сиренето мирише на амоняк, то е развалено. Ако има вкус на плесен, веднага го изхвърлете.
Коментари