Ризотото е сред най-предпочитаните ястия в Северна Италия и не е никак сложно за приготвяне. Освен това е много подходящо, ако искате да развихрите фантазията си, защото на практика може да бъде приготвено с каквито си искате съставки. И естествено ориз. Ето 4 вкусни варианта, които можете да изпробвате.
1. Пъстро ризото
Необходими продукти: 250 г дългозърнест ориз, 1 тиквичка, 1 морков, 5 кисели краставички, 1 глава червен лук, 100 г гъби, 100 г замразен грах, 100 г царевица, 1 зелена и 1 червена чушка, 3 с. л. олио, соев сос и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на тънки пръчици и към тях се прибавя царевицата и грахът. Овкусяват се със соев сос и черен пипер. Измитият ориз се слага да се запържва, докато стане прозрачен.
Към него се добавя необходимото количество вода, като се спазва съотношението, написано на опаковката на ориза. Оставя се на тих огън до пълната готовност на ориза. Накрая оризът се изсипва върху зеленчуците, леко се разбърква и цялото ястие се задушава за около 5- 10 мин.
2. Ризото с бяло вино и гъби
Необходими продукти: 1 1/2 ч.ч. ориз, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 150 мл. бяло вино, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 150 г печурки, 70 г пармезан, масло за задушаване, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на ивички и се задушават за кратко в маслото. Подправят се на вкус. В друг съд се задушават нарязаните лук и чесън и към тях се добавя оризът. Когато той придобие характерния стъклен цвят, се сипва виното и след като то изври, се добавя бульонът. Когато оризът е готов, към него се прибавят и гъбите и, ако е необходимо, още сол и черен пипер. Всичко се поръсва с настъргания пармезан.
3. Ризото с пилешко месо и спанак
Необходими продукти: 350 г пилешко месо, 500 г ориз, 500 г спанак, 1 глава кромид лук, 1 морков, 220 мл. бяло вино, 5 с. л. зехтин, 1 л пилешки бульон, 50 г пармезан, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаните лук и морков се изпържват и към тях се добавя нарязаното на ивички пилешко месо. След като местото придобие златист вид, към него се добавя оризът и се пържи, докато оризът започне да изглежда като стъклен. Сипва се виното.
След като алкохолът изври, се добавя бульонът, като се разбърква леко. Едро нарязаният спанак се слага около 5 минути преди всичко да е напълно готово. Добавят се подправките. Така приготвеното ризото се сервира и върху него се поръсва настърган пармезан
4. Ризото с тиквички
Необходими продукти: 300 г ориз, 2 тиквички, 1 глава лук, 1 морков, 250 мл. бяло вино, 50 г пармезан, 3 ч.ч. телешки бульон, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Ситно нарязаните зеленчуци се запържват и към тях се прибавя оризът. След като придобие стъклен вид, се добавя виното, подправките и бульонът. Добре е бульонът да се изсипва на части при извирането на течността. След като всичко е готово, ризотото се поръсва с пармезана и се разбърква.
Още апетитни предложения за ризото са Ризото с шунка, Ризото по милански, Къри Ризото, Ризото с манатарки, Ризото с бекон и гъби.
Коментари