Гремолата представлява традиционна италианска смес от подправки. Обикновено се използва за поръсване на друго традиционно италианско ястие – оссо буко. В класическият случай гремолатата се използва за поръсване на телешко месо. Цитрусовият привкус на подправката обаче я прави подходяща и за други меса, както и рибни ястия.
Рецептите за гремолата са много и зависят от региона, в който е направена. Тук ще намерите класическата рецепта за гремолата, както и една коренно различна от традиционната.
Класическа италианска гремолата
Необходими продукти: ½ ч.ч. магданоз, 2 с. л. чесън, кората от 1 лимон, черен пипер
Начин на приготвяне: Магданозът и чесънът се нарязват на дребно. Всички продукти се смесват, поръсват се с черен пипер и се разбъркват. Подправката се сервира към всякакви печени меса. Свежият лимонов аромат я прави подходяща и за риба.
![Агнешко](/files/lib/300x225/agneshko-kartofi-klasika.webp)
Друга разновидност на гремолатата идва от Азия. Тя коренно се различава от италианската.
Мидена гремолата
Необходими продукти:
За мидите: 1 кг миди, 1 ч.ч. бяло вино, рибен бульон, соев сос, рибен сос, джинджифил, лимонова трева
За гремолатата: връзка кориандър, чесън, лимонова кора, виетнамска мента, тайландски босилек, 1/2 червено чили, лимонов сок
Начин на приготвяне: Мидите се измиват добре под течаща прясна вода. Почистват се, като полепналите ракообразни се отстраняват.
В тенджера се смесват малко бяло вино, малко рибен бульон, малко соев сос, малко рибен сос, парче джинджифил и намачкана лимонова трева. Сместа се слага да заври. Когато това стане, се добавят мидите. Огънят се намаля и се оставя да къкри за 5 минути.
Котлонът се изключва и се оставя да къкри още 5 минути. През това време се приготвя класическата азиатска гремолата.
Връзката кориандър, малко чесън, лимонова кора, малко виетнамска мента, малко тайландски босилек и 1/2 червено чили се наситняват и смесват. Мидите се вадят от тенджерата и се слагат в готовата гремолата. Разбърква се бързо и се разсипва в купи за сервиране. Мидената гремолата се поднася с лимонов сок и меко хлебче за потапяне в соса.
Опитайте още:
- Лингуини с тиквички с гремолата;
- Печено агнешко бутче с лимонова гремолата;
- Фусили с маслен сос и цитрусова гремолата;
- Пикантни спагети с калмари и лимонена гремолата.
Коментари