Великденските празници са тук и вероятно вече се чудите дали да заложите на класическите птичи яйца, изпъстрени с бои, или да внесете разнообразие на трапезата, опитвайки нещо ново.
Ако сте готови за кулинарни експерименти, ви предлагаме да този път да направите от така наречените веган великденски яйца, които станаха голям хит напоследък.
Те се приготвят лесно и в направата им се използват единствено продукти от растителен произход. Подходящи са за вегани, вегетарианци, за хора, които спазват диета, както и за всички, които обичат да опитват нови вкусове.
За жалост, тези яйчица не са подходящи за борене, но пък стоят чудесно на масата и имат много други предимства, заради които си заслужава да бъдат приготвени. Вижте в галерията по-горе как да ги направите!
Веган великденски яйца от боб и моркови
Необходими продукти: 500 г сварен, дребен боб, 400 г сварен карфиол, 3 сварени моркова, 300 г тахан, 1 лимон, около 300 г овесени трици, 100 г сусам, 100 г ленено семе, куркума, червен пипер, няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне: Лимонът се смила в чопър. Карфиолът – също. Едната част се смесва с предварително пасирания боб и 300 г тахан, а другата част се обединява с морковите и 100 г тахан и отново се смила. Поотделно се пасират лененото семе, сусамът и овесените ядки. След това се взема сместа от карфиол и боб и се овкусява с малко сол и лимонов сок. Към нея се добавя половината ленено семе и сусам.
Слага се също и от овесените трици /тези продукти са само за уплътняване, така че ако прецените, можете да сложите и по-малко количество от тях/. Разбърква се добре, трябва да получите смес, която може да се моделира с ръка. Тя ще служи за направата на белтъка на яйцата. След това се приготвя сместа за жълтъците. За целта към сместа с морковите от моркови и карфиол се слага малко от сусама, лена и овесените ядки.
Добавят се малко куркума, червен пипер и сол. Целта на първите две подправки е да се добие боя като на жълтък. Разбърква се и оставя настрана. Взема се от сместа за белтъка с лъжица и се разстила на тънък слой върху прозрачно домакинско фолио. С малка лъжица се взема от сместа за жълтъка и с леко навлажнени ръце се оформя топченце.
То се поставя върху слоя за белтък и с помощта на фолиото се облепя с него. Допълнително яйцата могат да се моделират с ръце, след като са добре увити във фолио. В този вид те се оставят в хладилника за една нощ или докато се стегнат. След това се овалват в куркума, червен пипер, ситно накълцан магданоз или друга подправка.
Рецептата е адаптирана от идея на Ваня Иванова
Сурови великденски яйца от ядки
Необходими продукти: 1 морков, 1/2 лимон, 100 кокосови стърготини, 80 г сурови бадеми, 6 с.л. кленов сироп, 50 суров шамфастък
Начин на приготвяне: Морковите се рендосват на ситно ренде и получените стърготини се поливат с лимонов сок, за да запазят свежия си цвят. Останалите продукти /без шамфъстъка/ се обединяват в блендер и се пасират до получаване на хомогенна смес. Двете смеси се миксират и се оформят като малки яйчица с ръце. Овалват се в смлян шамфастък и се оставят на хладно за 3-4 часа.
Рецептата е адаптирана от идея на Маргарита
Коментари