Ако обичате да си хапвате сладичко, но и заедно с това се стараете да следите за теглото си, тогава със сигурност ви е интересна темата за здравословните десерти, и по-точно протеиновите палачинки или някакъв друг вид здравословни палачинки.
В оригиналния си вид палачинките са едно от любимите ни изкушения, които още нашите майки и баби са ни приготвили сутрин, събуждайки ни с приказния аромат, който се носеше из дома от тази комфортна храна.
Ето защо ние сме решили да ви поглезим и да ви предложи няколко вкусни рецепти за здравословни палачинки.
Тези три идеи за рецепти за здравословни палачинки са 2 в едно - хем са вкусни като бабините палачинки, хем пък и са по-полезни.
Бананови палачинки без глутен
Необходими продукти за 25-30 мини палачинки:
- 3 големи яйца;
- 1 банан;
- 150 мл мляко (кокосово, соево или оризово);
- 5 супени лъжици оризово брашно;
- малко кокосово масло за смазване на тигана.
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички продукти и ги разбъркайте добре, като най-добре ще е да ги пасирате с чопър, пасатор или друг уред;
2. Намажете леко тигана с кокосовото масло, като можете да използвате и спрей за целта;
3. След като загрее добре тигана, сипете малко количество от получилата се смес, за да се получат палачинки с диаметър около 5 сантиметра;
4. Печете ги на умерен огън, за да не изгорят;
5. Гарнирайте банановите палачинки с любимите ви сезонни плодове или домашно приготвено сладко.
Лимецови палачинки
Необходими продукти:
- 2 големи яйца;
- малко магданоз нарязан на дребно;
- 100 мл бадемово или соево мляко;
- 1 с.л. кокосово масло;
- лимецово брашно, за да се сгъсти сместа.
Начин на приготвяне:
Разбъркайте много добре всички продукти или ги пасирайте, а след това изпечете всички палачинки на умерен огън от двете страни. Можете да използвате и гофретник, ако имате такъв в дома си.
Сочни тиганички с чиа и трици
Необходими продукти:
- 100 мл бадемово или соево мляко;
- 50 г пшенични или други трици;
- 3-4 с.л. чия семена;
- гарнитура по ваш избор;
- малко кокосово масло за смазване на тигана.
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте всички продукти с помощта на блендер или пасатор;
2. Оставете сместа да престои за един час, а най-добре за цяла нощ;
3. Сложете малко от сместа на предварително загрят и смазан с кокосовото масло тиган;
4. Печете палачинките на умерен огън от двете страни;
5. Гарнирайте с любимите ви сезонни плодове.
Дори и да нямате много опит в кухнята, това не бива да ви спира да експериментирате и да опитвате нови рецепти. Старайте се да се храните здравословно, като погрешно на мисленето, това е лесно и дори забавно.
А каква е вашата любима рецепта за здравословни палачинки?
Ако искате повече идеи, пробвайте тези шоколадови палачинки или любимите ни солени палачинки.
Коментари