Палачинките несъмнено са най-разпространената рецепта за тестено ястие, както и един от най-любимите десерти. Историята зад тази хлебна рецепта датира още от Античността, като първата рецепта за палачинки в готварска рецепта е от 1439 година.
Палачинките предлагат елементарен и бърз метод на приготвяне. Тънкостта при тяхното изпичане е, че то се осъществява само от едната страна. Когато се обърнат на другата страна, палачинките само се допичат. Още едно предимство на палачинките е, че те позволяват въображение и възможност за експериментация с различни продукти. В зависимост от предпочитанията ни, можем да си приготвим сладки или солени палачинки.
Като един от любимите ни десерти, то на пръв поглед се оказва наложително да премахнем палачинките от менюто си, ако искаме да се храним здравословно или пък да свалим излишните килограми. Добрата новина е, че това вярване е само мит, тъй като вече съществуват редица здравословни рецепти за палачинки.
В следващите редове вижте няколко здравословни идеи за палачинки:
Веган палачинки
Веган палачинките са чудесна алтернатива, ако не консумирате животински продукти и търсите здравословна лесна рецепта, с която да си набавите любимия десерт – палачинките. За веган палачинките са ви необходими вода от нахут, лешниково мляко, брашно от спелта, сол, зехтин, мед.
Разбивате водата от нахут със солта, докато не удвои своя обем. След това добавяте останалите съставки и смесвате добре. Крайният резултат трябва да бъде гъста смес. Запичате на средно загрят котлон за около 2 минути и вашите палачинки са готови за консумация.
Кето палачинки
„Кето“ режимите са тези хранителни диети, при което се приемат продукти с минимално количество въглехидрати. В този смисъл, кето палачинките са изключително здравословна и нискокалорична алтернатива за десерт.
За нея са ви необходими яйца, прясно мляко, бадемово брашно, кокосово масло, бакпулвер, чия и сода бикарбонат. Разбивате яйцата, заедно с млякото и разтопеното кокосово масло. След това добавяте брашно, сода и чия. Бъркате, докато не получите хомогенна смес. Омазнявате тигана и започвате с изпичането.
Протеинови палачинки
За протеинови палачинки са ви необходими суроватъчен протеин, мляко, яйце, овесени ядки, бакпулвер. Първо смилате овесени ядки в блендер, след което в съд ги смествате с останалите продукти – яйцето, бакпулвера, протеина и прясното мляко. Разбърквате сместа до гладка и хомогенна смес, след което започвате с изпичането на диетичните палачинки.
Коментари