Този вид ориз неслучайно е наречен императорски. Историята на императорския ориз започва още преди векове в далечния изток. По принцип в България е малко познат. По-известен и използван е в държави като Китай, Япония, Корея. Съществуват легенди, според които черният ориз е бил достъпен само за императорския двор.
Обикновените хора нямали привилегията да го консумират. Хората от народа, които нарушавали това правило, били наказвани с най-жестокото наказание - смърт. Ако решите да готвите императорски ориз, първо трябва да го накиснете за 7-8 часа преди да готвите с него.
Това помага на характерната твърда обвивка за този вид ориз да омекне и самият ориз да стане лесен за по-нататъшна обработка. Фактът, че сте го накиснали за няколко часа обаче, няма да го направи чак толкова лесен за готвене. Трябва да го варите във вода най-малко един час, като съотношението трябва да е 1:2, след което се отцежда и може да продължите работата с него, за да направите различни ястия с ориз.
Не се учудвайте, че цветът на ориза от черен е станал тъмнолилав, това е нормално следствие на термичната обработка. Промяната на цвета на императорския ориз се дължи и на пигментите, които се съдържат в самият ориз. Същите тези пигменти ще придадат приятен цвят и на продуктите, които готвите заедно с черния ориз. Тези пигменти са главните виновници, за огромното съдържание на антиоксиданти в този ориз, което значи, че той е изключително полезен.
Черният ориз може да замени пълнозърнестият ориз, защото вкусът му е подобен на неговия. Малка разлика между пълнозърнестия и черния ориз е тази, че черният ориз има по-изразен вкус на ядки. Ето и няколко съвета как да готвите черен ориз:
1. Първо и най-важно е да го измиете и да го поставите в стъклена купа с вода, колкото е необходимо да го покрие;
2. Както вече казахме, трябва да престои 7-8 часа, а най-добре за една нощ;
3. След като е престоял, се отцежда и се слага в съд с 2 ч.ч вода;
4. Когато водата вече е завряла, котлонът се намаля на ниска степен и се вари под капак;
5. Оставя се да се вари императорският ориз под капак за 30 минути под капак, без да се отваря;
6. След като това време изтече, проверявате дали е сварен и ако е необходимо, добавяте още вода и варете под капак още няколко минути;
7. Трябва да знаете, че императорският ориз е малко по-твърд на вкус и ако на вас ви допада малко по-мек ориз като перления, то черният ориз няма да ви допадне. Обаче ако обичате ориз с морски дарове, ще останете приятно изненадани;
Не е необходимо да имате кой знае какви кулинарни умения, за да си приготвите черен ориз. Ако желаете да готвите и други продукти, като бял ориз или зеленчуци, заедно с него, трябва да знаете, че белият ориз се готви по-бързо от черния и зеленчуците също, за това трябва да започнете ястието първо с приготовлението на черния ориз. С черния ориз можете да си приготвите най-различни вкусотии като ориз със зеленчуци или пък например паеля. Класика в жанра си остава и пиле с ориз.
Вижте и тези съвети за това как се готви черен ориз или опитайте тази ефективна диета с черен ориз.
Коментари