Ползите от консумацията на черен хайвер са отдавна известни, но за съжаление поради високата си цена той рядко попада на трапезата ни. За по-незапознатите от вас ще добавим - в случай че сте решили да си позволите подобен лукс като черния хайвер, то непременно трябва да го закупувате в стъклени буркани или в съдове с покритие от калай.
Така поне твърдят руснаците, които са сред най-вещите, що касае избора на черен хайвер. Основно правило при тях освен това е хайверът да се поднася със сребърна лъжица и да се консумира с водка. Което не противоречи и на обичаите и на останалите народи, които си набавят прясна есетра (черният хайвер е именно този от есетрата) от собствените водоеми.
След като вече сте се сдобили с този толкова скъп продукт, е важно да знаете и как да го сервирате на масата. Ето няколко идеи, като може да замените водката спрямо предпочитанията си, но не забравяйте за сребърната лъжица. Смята се, че всеки друг метал би променил вкуса на самия хайвер.
Черен хайвер върху филийки
В повечето държави черният хайвер се сервира върху препечени филийки пълнозърнест хляб, които са намазани с масло или с вид по-меко сирене. Но хлябът може да е както препечен, така и не, както и да е от всякакъв вид брашно - пшеница, ръж, лимец и т.н. Това вече е въпрос на личен избор.
Черен хайвер върху тарталетки
Тарталетки можете или да си направите сами или да си закупите. Те са много елегантен начин за поднасяне на черния хайвер, като можете за украса да добавите и някаква зелена подправка като магданоз или копър.
Пълнени яйца с черен хайвер
Естествено, тук не става въпрос за обикновени яйца от кокошки, а за яйца от по-екзотични птици, които трябва да са с малки размери. Особено подходящи са пъдпъдъчите яйца, които след като са разполовени се напълват с черен хайвер и се поставят върху добре аранжирано плато.
Хайвер с палачинки
Може да ви се струва странно, но палачинките с черен хайвер са много питателни и могат да служат не само за посрещане на гости, но и за приготвяне на обилна и качествена закуска за цялото семейство. Все пак всичко опира до финансовите възможности на отделните хора.
Черен хайвер върху плоча/ плато
Можете да поднесете черния хайвер поставен върху плоча/ плато, която отстрани е украсена със зеленина. Добре е хайверът да е подреден под някаква форма - квадрат, триъгълник или кръг. Важното е да няма вид сякаш просто е „пльоснат“ върху плочата. Сътрапезниците ви несъмнено биха определили подобно отношение към черния хайвер като проява на лош вкус.
Естествено, до плочата с хайвера трябва да поставите и филийки, тарталетки, чипс или всичко друго, за което се сетите, че може да бъде намазано с черен хайвер. Сега вече можете спокойно да се отдадете на насладата от този така известен и скъп деликатес!
Коментари