Ново изследване по проблемите на наднорменото тегло, проведено в Университета Бен-Гурион показало, че хората подлагащи се на диети включващи мляко и млечни продукти, като общо отслабват повече от тези, които са употребявали малко или съвсем са се отказали от млечните продукти.
Независимо от диетите, изследователите са установили, че участниците, които са поемали повече калций от млечните продукти, който се равнява на 340 милилитра мляко или други млечни продукти и съставлява 580 милиграма млечен калций, са свалили около 5 килограма за две години.
За сравнение тези, които са поемали по-малко калций от млечните продукти, средно около 150 милиграма млечен калций или по-малко от половин чаша мляко, са свалили като средно малко повече от 3 килограма.
Освен изучаването на въздействието на калция изследователите също установили, че нивото на витамин D в кръвта независимо влияе на успеха за отслабване. Така нивото на витамин D се повишава при тези, които губят повече килограми. Друго изследване показало, че участниците със затлъстяване имат понижено ниво на витамин D в кръвта.
В изследването участвали повече от 300 мъже и жени с наднормено тегло на възраст от 40 до 65 години. Учените изучавали и влиянието на различните видове диети, такива като диетите с намалено съдържание на мазнини, Средиземноморската диета и диетата с намалено съдържание на въглехидрати.
Доктор Денит Шахар, който е провел изследването, потвърдил вече известното, че пълните хора имат понижено ниво на витамин D в кръвта, а новите резултати показали, че нивото се повишава при хора, които губят килограми.
Витамин D повишава натрупването на калция в кръвта и той се произвежда под въздействито на слънечевите лъчи. Също така витамин D можем да натрупаме в организма от пълнамасленото мляко, тлъста риба и яйца.
Коментари