Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при варене на нахут и как да го запазим по-дълго

Правила при варене на нахут и как да го запазим по-дълго

Правила при варене на нахут и как да го запазим по-дълго

Искате да готвите с нахут, но не сте сигурни как и колко време да го варите?

Преди каквато и да било обработка нахутът се почиства, като се махат всички обезцветени зрънца и всякакви други остатъци. Технически може да готвите нахута и без да го накисвате, но може да отнеме до 4 часа в тенджерата. Колкото повече време сушеният нахут е стоял в магазина или в шкафа ви, толкова повече време ще е необходимо за готвене. В такъв случай накисването на нахут е добър вариант.

Как се накисва и готви нахут?

Има 2 вида накисване – дълго и бързо. Необходими са 1 чаша сушен нахут, 11 - 13 чаши вода;

Дълго: Нахутът се накисва с 3 чаши от водата за поне 8 часа или за цяло денонощие.

Нахут

Забележка: Нахутът ще се устрои по размер, затова използвайте голяма купа.

Бързо: В голям съд се сипва нахутът заедно с 3 чаши студена вода. Слагат се на котлона и се след като заври, се оставя 2 минути. Отдръпва се от котлона и се покрива съдът с капак. Оставя се да почива 1 час. Нахутът се изцежда и изплаква добре.

Готвене: От накиснатия нахут трябва да излезе около 3 чаши. В голям съд се смесва нахут и вода, като съотношението, което трябва да се спазва е 1:3 - на 1 чаша накиснат нахут се добавят 3 чаши студена вода.

Покрива се с капак, докато заври. Капакът се отмества леко настрани, намаля се котлонът и се оставя да вари за 1 до 1 и 1/2 часа.

Варене на нахут

В зависимост от това за какво ще се ползва, може да се извади след 60 минути – той е леко твърд, подходящ за салати и супи.

Ако искате да го ползвате за хумус или за кремообразен крем, оставете го да се готви до желаната текстура. Ако е необходимо, може да долеете с още вода. След като се приключи с готвенето, трябва да се изцеди.

Съхранявайте сварения нахут в покрит съд в хладилник за 3 до 4 дни.

Може да се замрази в херметически съд или в торбичка и да се съхранява във фризер до 1 година, въпреки че качеството ще бъде най-добро, ако се използва преди 6 месец.

По друг начин стои въпросът със суровия нахут. Когато избирате да купувате суров нахут, е желателно да обърнете внимание за проядени или покълнали участъци. Покълналият нахут се разваля много бързо, а и е негоден за консумация. Суровият нахут се съхранява до 1 година на тъмно, хладно и сухо място, за да не покълне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest