Gotvach.bg»Съвети»Как се бели лесно нахут?

Как се бели лесно нахут?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
Как се бели лесно нахут?

Нахутът е вкусна и здравословна храна, която може да се приготви по най различни начини. Като всяко бобово растение обаче, той има една неприятна, понякога доста твърда люспа, която не омеква дори когато ядката се е сварила добре.

Когато използвате нахут, например за приготвяне на хумус, е необходимо да се обели кожата от бобчетата. Без нея консистенцията на хумуса ще е много по-нежна и гладка.

Но всъщност е доста трудно да се постигне качествен хумус от нахут с кожата. Освен това не всеки има достатъчно силен блендер, който може да смели нахута с кожа до деликатна текстура, така че тя да не се усеща и вижда.

Навярно да обелите малките зрънца нахут, ви се вижда доста трудна или дори невъзможна задача. Затова ние ще ви дадем съвет как да направите този процес възможно най-прост.

Вземете нахут, накиснете го и след това го сварете както обикновено. Когато нахутът е готов, го извадете от горещата вода с решетъчна лъжица и веднага го пуснете в купа със студена вода и натрошен лед.

След това е нужно да го разбърквате енергично за известно време. Разликата в температурата и въздействието на парчета лед при бъркането водят до факта, че всички кожи просто изскачат от зрънцата. Остава внимателно да разделите нахута от кожите и парчетата лед и да направите от него хумус.

Единственото предупреждение, когато белите нахут: не всички зрънца нахут ще останат непокътнати, някои се разпадат наполовина. Но в случая това няма значение, защото все пак ще го минавате през блендер.

По същия начин можете да премахнете кожата от боб, бакла, различни видове грах, от всякакви бобови растения.

Вижте още:

- Колко време се киснат нахутът и бобът;

- Разлика между черен и бял нахут;

- Как да си направим яхния от нахут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати