Gotvach.bg»Форум»Българска Кухня»Домашно кисело мляко с мляко от супера

Домашно кисело мляко с мляко от супера

  • 20.07.13 03:38#1Потребител#51307Потребител#51307НовакРегистрация: 21.05.12Град: -Отговори: 20Домашно кисело мляко с мляко от супераПонеже попаднах на една стара подобна тема, в която отдавна никой не е влизал, само споделям личен опит от снощи, тъй като прочетох какво ли не в нея; че млякото трябвало да се вари най-малко 30 минути, че се правело със суха закваска и тн., явно градският начин на живот в някои отношения ни се е отразил недобре на всички :wink:

    Споделено от колежката по форум, че пробвала с домашно, а станало водно - и какво, като е домашно? мислиш, че не му сипват вода ли?

    Снощи подквасих "верея" 3% със закваска от кисело мляко "елена" - всичко от супера. затоплено пресно мляко литър и половина, даже не съм го и преварявала, нали е пастьоризирано. половин чаена чаша кисело мляко с една лъжичка сол (против уруки - бабина рецепта), допълних чашата с пресно и след това с бъркане я добавих в прясното топло мляко. После го завих, отворих го тая сутрин.

    Станало е повече от чудесно: макар и не много гъсто, но е гладко като крем, няма грам отделена вода, и е адски вкусно, истинско кисело мляко.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 29.07.13 10:11#2Цветелина ИвановаЦветелина ИвановаНовакРегистрация: 29.07.13Град: -Отговори: 3от: Домашно кисело мляко с мляко от супераЗа мен всичките са не качрествени, не е ли домашно не е си работа!ОтговорОтговор с цитат
  • 29.07.13 01:15#3Потребител#51307Потребител#51307НовакРегистрация: 21.05.12Град: -Отговори: 20от: Домашно кисело мляко с мляко от супераА да има някой идея от кое кисело мляко е най-добре да се вземе подкваса?
    В някакъв сайт за качеството на млякото на нашия пазар прочетох, че Lactobacillus bulgaricus я имало само май в продуктите на Елби, и за това използвах Елена. С верея нищо не ставало (не смея и да пробвам, заквасвам си с моето мляко), а ако подквасиш с Активия - се получавало активия.

    И още нещо: има ли значение %-ът масленост на прясното мляко за гъстотата на киселото?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 31.07.13 11:20#4CveteCveteНовакРегистрация: 31.07.13Град: -Отговори: 2от: Домашно кисело мляко с мляко от супераЗдравейте,от година вече квася само с Верея 2% и винаги се получава.Когато започнах и аз пробвах с няколко марки,но само това мляко даде отличен резултат.Най-важното е да се достигне идеалната температура-да е горещо,но да позволява да задържиш пръста си вътре повече от 5 секунди.На 1л.пр. мляко слагам по 100гр.закваска.При наливане в съда за квасене задължително минава през цедка-това е начина да стане гладко,като купеното.Кваси се завито на топло 3 часа.Дано да съм била полезна. ОтговорОтговор с цитат
  • 01.08.13 09:07#5Потребител#51307Потребител#51307НовакРегистрация: 21.05.12Град: -Отговори: 20от: Домашно кисело мляко с мляко от супераИ без да го минавам през цедка, с "верея" прясно става гладко като крем, наистина е много хубаво!

    Искаш да кажеш, че гъстотата на подквасеното не зависи от това, дали прясното ще е с 3% или 2% масленост например?


    ОтговорОтговор с цитат
  • 10.08.13 05:04#6CveteCveteНовакРегистрация: 31.07.13Град: -Отговори: 2от: Домашно кисело мляко с мляко от супераАми аз купувам домашно прясно мляко и не знам колко му е маслеността,но мисля,че има значение повече подквасата и температурата.ОтговорОтговор с цитат
  • 11.08.13 04:41#7Потребител#51307Потребител#51307НовакРегистрация: 21.05.12Град: -Отговори: 20от: Домашно кисело мляко с мляко от супераВъзможно е, до сега не съм пробвала с под 3% масленост.
    Следващият път ще пробвам с 2% да видя има ли разлика.

    Иначе с "Горна Малина" най ми хареса, а едно от най-евтините от тези, които пробвах до сега.

    ОтговорОтговор с цитат
  • 12.12.15 12:03#8Мария БожиловаМария БожиловаМастър ШефРегистрация: 09.12.15Град: СофияОтговори: 37от: Домашно кисело мляко с мляко от супера"Верея" е много хубаво мляко, става за добра заквасва, не образува кисели в стомаха, повечето кисели млека след като се консумират образуват киселини в стомаха.ОтговорОтговор с цитат
  • 13.12.15 10:49#9Мартина ТраковаМартина ТраковаПомощник ГотвачРегистрация: 17.07.12Град: СофияОтговори: 448от: Домашно кисело мляко с мляко от супераМоже да се използва и мляко,което е по БДС!ОтговорОтговор с цитат
  • 13.12.15 11:10#10Потребител#51307Потребител#51307НовакРегистрация: 21.05.12Град: -Отговори: 20от: Домашно кисело мляко с мляко от суперане се прави с лактобацилус булгарикус, а с другата химична закваска, дето на Запад се продава в аптеките. За тук не знам дали я продават.ОтговорОтговор с цитат
  • 15.12.15 04:08#11Флориана ПанчеваФлориана ПанчеваНовакРегистрация: 13.12.15Град: СофияОтговори: 1от: Домашно кисело мляко с мляко от супераВерея е хубаво, но е малко скъпо. На мен ми се получава всеки път с киселото мляко на Лидл и хем спестявам по някоя стотинка.ОтговорОтговор с цитат
  • 15.12.15 06:00#12Стан ОйСтан ОйНовакРегистрация: 14.12.15Град: СофияОтговори: 10от: Домашно кисело мляко с мляко от супераЕдна приятелка ми каза преди време, че с Маркели става. Ама не знам дали още е читаво.ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 08:28#13Мария БеженарМария БеженарНовакРегистрация: 07.01.16Град: БургасОтговори: 20от: Домашно кисело мляко с мляко от супераот супермаркета не става, най-добре си е домашното млякоОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 12:08#14Драга МишеваДрага МишеваЧиракРегистрация: 08.01.16Град: СофияОтговори: 44от: Домашно кисело мляко с мляко от супераЗа закваска винаги използвам Бор Чвор 4,5 масленост. Става много хубаво и гъсто домашното млякоОтговорОтговор с цитат
  • 09.01.16 09:45#15Христо ПетровХристо ПетровНовакРегистрация: 07.01.16Град: КукоревоОтговори: 144от: Домашно кисело мляко с мляко от суперакупувам ТОНУС 4%ОтговорОтговор с цитат
  • 19.01.16 02:10#16Татяна ДимитроваТатяна ДимитроваНовакРегистрация: 07.01.16Град: ХасковоОтговори: 71от: Домашно кисело мляко с мляко от супераНикога не съм вземала закваска за от кисело мляко, купено от магазина. Нямам доверие при тези срокове на годностОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest