Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Мария Беженар в Gotvach.bg
Мария Беженар
Новак
Моята стенаРецепти3СнимкиСтатииСъветиКоментари1Форумни теми10Постове във форума20За менИзпрати съобщениеточки135
- Мария Беженардобави форумната тема: С кокво готвите - с олио, масло или зехтин?преди 9 години Бихте ли споделели с какво готвите зехтин, олио, масло? От кои продукти сте най-доволни?
- Мария Беженардобави форумната тема: Най-страхотната сурова торта!преди 9 години
Здравейте,приятели,реших да открия нова тема за "ястия",приготвени само от сурови продукти.
Освен, че са много вкусни те са и здравословни.
Ето и една рецепта за СУРОВА ТОРТА,която приготвям за рождени и празнични дни.
Рецептата:
1-ви блат
250 грама тесто от фурми, 250 грама сурово кашу смляно до тахан (може и до брашно смляно) и 100 гр. бадеми сурови смлени до брашно.Всичко това го омесвам на ръка да стане като една топка тесто и го разстилам на дъното на таблата в ринга за тортата.
2-ри блат
вкусни сладки череши с малко тахан от кашу и 2 лъжици мед и после смесено с агар агара - 1 чаена лъжичка на 120 мл вода.
3-ти блат
Смлени около 1 килограм замразени горски плодове (може да се заменят с пресни ягодки,малинки,къпини) + 6-7 лъжици големи мед и 2 чаени лъжички агар агар всяка в по 100 мл кипната вода.
Украсата е горски плодове и малини. - Мария Беженардобави форумната тема: Основни правила при избор на кухненски ножпреди 9 години
Изборът и закупуването на кухненски нож може на пръв поглед да изглежда като лесна задача, но вземайки предвид дългия период от време, за който се прави подобна инвестиция, винаги е по-добре да си изберем нож с високо качество, изработен от устойчив материал и, разбира се, който да ни бъде удобен за ползване. ърво е нужно да отбележим, че не всички кухненски ножове са еднакви.
Често, някоя известна марка може да ви предложи ножове с ниско качество, но на висока цена. Възможно е да се намери и добро качество на достъпна цена, от по-малко популярна марка. Тъй като цената не винаги е признак за високо качество, е най-важно да знаете от какъв нож имате нужда и да изберете такъв, който да ви предостави максимална безопасност и комфорт при работа. - Мария Беженардобави форумната тема: Вкусна Веган луканкапреди 9 години
Една страхотната рецепта за веган луканка с червено цвекло.
Нужни продукти за Веган луканка:
1 средна глава червено цвекло
100 гр сушени домати
150 гр белено слънчогледово семе
10 гр Рас ел ханут
10 гр чубрица
5 гр пушен червен пипер
хималайска сол
Начин на приготвяне на Веган луканка:
Накисваме сушените домати във вода за 10-15 минути. За смилането на сместа за луканка използвам класическа ръчна месомелачка. Може да се използва чопър или друг уред, но според мен с класическата ръчна месомелачка сместа за луканка става с перфектна структура. Нарязваме цвеклото на ленти.
Включваме в играта месомелачката, като смиламе суровото цвекло, беленото слънчогледово семе и сушените домати. Към готовата смес добавяме подправките – хималайска сол, Рас ел ханут, чубрица и пушен червен пипер.
Объркваме добре, оформяме луканката в желаната ни форма и сушим във фурна на 50 градуса с леко отворена врата или в дехидрататор. Аз лично я суших във фурна, поради липса на дехидрататор, след което я оставих още няколко дни да поизсъхне и се получи страхотна веган луканка. - Мария Беженардобави форумната тема: Как да намираме от къде да купим чуждестранните подправки?преди 9 години От къде да си купя чуждестранните подправки, които не се срешат на българския пазар по магазините и големите вериги
- Мария Беженардобави форумната тема: Неуспехи със силиконови формичкипреди 9 години
Мили хора, моля, за помощ....
Вече втори силиконови формички и нищо... Всичките ми опити са пълен провал. Кексчетата залепват и изобщо не излизат в желаната форма. С тефлонова форма и хартиени чашки резултата е перфектен без значение дали правя сладки или солени... Но новите формички са толкова хубави, а резултата толкова плачевен, че ми се вие от мъка.
Моля, ако имате изпитани рецепти или най-вече инструкции за печене в силиконови форми да споделите. Защото при тези ми опити не разбирам, кое им е толкова практичното... - Мария Беженардобави отговор към форумната тема: Коя е любимата ви бабина рецепта?преди 9 години
Вкусен тутманик по традиционна бабина рецепта
Ето какви продукти ще ви бъдат необходими за нейното приготвяне:
3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване)
1 чаена ч. прясно мляко
1 чаена л. сода
1 пакетче суха мая
1 суп. л. захар
1 чаена л. сол
500-700 грама брашно
100 грама масло
350-400 грама сирене
Разтворете маята във вода и добавете захарта към нея. Изчакайте известно време, докато се надуе. Дотогава може да се заемете с приготвянето на тестото. Замесете го с посочените продукти с изключение на сиренето и маслото. Оставете го да втаса в продължение на 30-40 минути. След като втаса, разделете го на три топки и от всяка една направете по 3 кори във формата на правоъгълник. Вземете подходяща тава, намажете я с олио и поставете върху нея първата кора. Намажете я с масло, поръсете със сирене и я завийте във формата на руло. Така процедирате с всички кори. След което разрежете рулото на малки парчета и ги наредете в тавата. Оставете достатъчно разстояние между тях, защото ще увеличат обема си. Намажете с разбитите жълтъци и сложете да се пекат в предварително загрятата фурна. Поне 20-30 минути на 200 градуса. След като го извадите от фурната, поръсете с няколко капки вода и го завийте с кърпа. Оставете го така за 10-15 минути. - Мария Беженардобави отговор към форумната тема: Споделете различни рецепти за Домашна майонезапреди 9 години Аз правя млечната майонеза - 150 мл. пр. мляко + 300 мл. олио + 1/4 к.л. лимонтозу. Слагам пасатора и бавно издигам нагоре. Става за секунди.
- Мария Беженардобави отговор към форумната тема: Дайте идеи за Бърза и лесна закускапреди 9 години
Запечени филийки от франзела се покриват със смес от 1 ск.чесън счукан, 1-2сл зехтин, риган, босилек, 4-5 маслини, черни, нарязани на ситно, 1-2 домата нарязани на дребни кубчета, но без меката част/семките/
Объркано и престояло поне 5-6 минути. Отгоре се слага настърган кашкавал и се запича във фурна на горен реотан, докато се запече кашкавала /на 200 градуса/ - Мария Беженардобави отговор към форумната тема: Дайте предложения за добра Готварска книгапреди 9 години Тази на Росица Генчева "1555 избрани рецепти"
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest