• Мария БеженарМария Беженардобави отговор към форумната тема: Коя е любимата ви бабина рецепта?преди 8 годиниВкусен тутманик по традиционна бабина рецепта
    Ето какви продукти ще ви бъдат необходими за нейното приготвяне:
    3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване)
    1 чаена ч. прясно мляко
    1 чаена л. сода
    1 пакетче суха мая
    1 суп. л. захар
    1 чаена л. сол
    500-700 грама брашно
    100 грама масло
    350-400 грама сирене
    Разтворете маята във вода и добавете захарта към нея. Изчакайте известно време, докато се надуе. Дотогава може да се заемете с приготвянето на тестото. Замесете го с посочените продукти с изключение на сиренето и маслото. Оставете го да втаса в продължение на 30-40 минути. След като втаса, разделете го на три топки и от всяка една направете по 3 кори във формата на правоъгълник. Вземете подходяща тава, намажете я с олио и поставете върху нея първата кора. Намажете я с масло, поръсете със сирене и я завийте във формата на руло. Така процедирате с всички кори. След което разрежете рулото на малки парчета и ги наредете в тавата. Оставете достатъчно разстояние между тях, защото ще увеличат обема си. Намажете с разбитите жълтъци и сложете да се пекат в предварително загрятата фурна. Поне 20-30 минути на 200 градуса. След като го извадите от фурната, поръсете с няколко капки вода и го завийте с кърпа. Оставете го така за 10-15 минути.