Мария Беженар
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/p_20160107_080810_54241.webp)
Новак
Моята стенаРецепти3СтатииСъветиКоментари1Форумни теми10Постове във форума20За менИзпрати съобщениеточки135
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160107_080810_54241.webp)
Запечени филийки от франзела се покриват със смес от 1 ск.чесън счукан, 1-2сл зехтин, риган, босилек, 4-5 маслини, черни, нарязани на ситно, 1-2 домата нарязани на дребни кубчета, но без меката част/семките/
Объркано и престояло поне 5-6 минути. Отгоре се слага настърган кашкавал и се запича във фурна на горен реотан, докато се запече кашкавала /на 200 градуса/
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160107_080810_54241.webp)
Аз правя млечната майонеза - 150 мл. пр. мляко + 300 мл. олио + 1/4 к.л. лимонтозу. Слагам пасатора и бавно издигам нагоре. Става за секунди.
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160107_080810_54241.webp)
Вкусен тутманик по традиционна бабина рецепта
Ето какви продукти ще ви бъдат необходими за нейното приготвяне:
3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване)
1 чаена ч. прясно мляко
1 чаена л. сода
1 пакетче суха мая
1 суп. л. захар
1 чаена л. сол
500-700 грама брашно
100 грама масло
350-400 грама сирене
Разтворете маята във вода и добавете захарта към нея. Изчакайте известно време, докато се надуе. Дотогава може да се заемете с приготвянето на тестото. Замесете го с посочените продукти с изключение на сиренето и маслото. Оставете го да втаса в продължение на 30-40 минути. След като втаса, разделете го на три топки и от всяка една направете по 3 кори във формата на правоъгълник. Вземете подходяща тава, намажете я с олио и поставете върху нея първата кора. Намажете я с масло, поръсете със сирене и я завийте във формата на руло. Така процедирате с всички кори. След което разрежете рулото на малки парчета и ги наредете в тавата. Оставете достатъчно разстояние между тях, защото ще увеличат обема си. Намажете с разбитите жълтъци и сложете да се пекат в предварително загрятата фурна. Поне 20-30 минути на 200 градуса. След като го извадите от фурната, поръсете с няколко капки вода и го завийте с кърпа. Оставете го така за 10-15 минути.
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160107_080810_54241.webp)
1. Първо, разбира се, сваряваш млякото или ако имаш достатъчно доверие на източника, може да пробваш и сурово кисело мляко като само нагрееш млякото до 40-45 градуса.
2. Ако си го сварил – оставяш го настрани докато се охлади до въпросните 40-45 градуса.
3. В малък буркан сипваш малко от прясното мляко, добавяш закваската и разбъркваш много добре. След това връщаш заквасеното мляко при останалото и отново разбъркваш перфектно.
4. Изсипваш в буркани и завиваш бурканите в одеяло или каквото друго намериш. Целта е да се задържи температурата в рамките на няколко часа.
5. Оставяш да се заквасва за 4 до 6 часа, след това махаш одеялото и го оставяш за още 1-2 часа на стайна температура. На финала прибираш готовото мляко в хладилник и му се наслаждаваш с всяка хапка!
Лично аз не съм правила опити, но доколкото знам от други хора прясното мляко от магазина не успява да се закваси, затова недей да си губиш времето. Намери си домашно.
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160107_080810_54241.webp)
и при нас традиция за Нова година при нас е Капамата и Баклавата.
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160107_080810_54241.webp)
Това са най-разпространените продукти за домашната шарена сол: червен пипер, черен пипер, чубрица, кимион и готварска сол (освен ако не я използвате за овкусяване на сирене или други солени храни). В зависимост от предпочитанията, може да прибавите тиквени семки, царевица, мащерка, сминдух, чесън и лют червен пипер.
Веднъж направена, шарената сол присъства в почти всички ястия и придава един „по-български” вкус. А има ли някой, който би устоял на топла питка с масло и шарена сол?
Ако вече сте си направили шарената сол, взимайте топла питка с масло и шарена сол и си спомнете детството.
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160107_080810_54241.webp)
Храната в Америка е евтина защото е бъкано с какви ли не хормони.Каквото хапнеш всичко ти се лепи.
![Мария Беженар](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160107_080810_54241.webp)
Свинското се нарязва на ситни парченца, колкото 1/2 кибритена кутийка и се изпържва в тиган добре, като се обръща. Изважда се от тигана. В същата мазнина се сипват настърганите доматки /или консервирани обелени домати, добре разджуркани/ и се бъркат, докато добре се сгъстят на сос, сипва им се мъничко захар, сол, чер пипер, дафиновия лист, да клокнат и накрая - чесън нарязан и счукан. Накрая се прибавя изпърженото свинско при доматения сос и се оставя за 5 мин., може и на изключен котлон, колкото да поеме от соса. Сервира се топло, върви с хубаво червено вино и салата с кисело зеле.