Мария Беженар
Мария Беженар
Новак

Моите форумни теми

Мария БеженарС кокво готвите - с олио, масло или зехтин?
Бихте ли споделели с какво готвите зехтин, олио, масло? От кои продукти сте най-доволни?
Мария БеженарНай-страхотната сурова торта!
Здравейте,приятели,реших да открия нова тема за "ястия",приготвени само от сурови продукти. Освен, че са много вкусни те са и здравословни. Ето и една рецепта за СУРОВА ТОРТА,която приготвям за рождени и празнични дни. Рецептата: 1-ви блат 250 грама тесто от фурми, 250 грама сурово кашу смляно до тахан (може и до брашно смляно) и 100 гр. бадеми сурови смлени до брашно.Всичко това го омесвам на ръка да стане като една топка тесто и го разстилам на дъното на таблата в ринга за тортата. 2-ри блат вкусни сладки череши с малко тахан от кашу и 2 лъжици мед и после смесено с агар агара - 1 чаена лъжичка на 120 мл вода. 3-ти блат Смлени около 1 килограм замразени горски плодове (може да се заменят с пресни ягодки,малинки,къпини) + 6-7 лъжици големи мед и 2 чаени лъжички агар агар всяка в по 100 мл кипната вода. Украсата е горски плодове и малини.
Мария БеженарОсновни правила при избор на кухненски нож
Изборът и закупуването на кухненски нож може на пръв поглед да изглежда като лесна задача, но вземайки предвид дългия период от време, за който се прави подобна инвестиция, винаги е по-добре да си изберем нож с високо качество, изработен от устойчив материал и, разбира се, който да ни бъде удобен за ползване. ърво е нужно да отбележим, че не всички кухненски ножове са еднакви. Често, някоя известна марка може да ви предложи ножове с ниско качество, но на висока цена. Възможно е да се намери и добро качество на достъпна цена, от по-малко популярна марка. Тъй като цената не винаги е признак за високо качество, е най-важно да знаете от какъв нож имате нужда и да изберете такъв, който да ви предостави максимална безопасност и комфорт при работа.
Мария БеженарВкусна Веган луканка
Една страхотната рецепта за веган луканка с червено цвекло. Нужни продукти за Веган луканка: 1 средна глава червено цвекло 100 гр сушени домати 150 гр белено слънчогледово семе 10 гр Рас ел ханут 10 гр чубрица 5 гр пушен червен пипер хималайска сол Начин на приготвяне на Веган луканка: Накисваме сушените домати във вода за 10-15 минути. За смилането на сместа за луканка използвам класическа ръчна месомелачка. Може да се използва чопър или друг уред, но според мен с класическата ръчна месомелачка сместа за луканка става с перфектна структура. Нарязваме цвеклото на ленти. Включваме в играта месомелачката, като смиламе суровото цвекло, беленото слънчогледово семе и сушените домати. Към готовата смес добавяме подправките – хималайска сол, Рас ел ханут, чубрица и пушен червен пипер. Объркваме добре, оформяме луканката в желаната ни форма и сушим във фурна на 50 градуса с леко отворена врата или в дехидрататор. Аз лично я суших във фурна, поради липса на дехидрататор, след което я оставих още няколко дни да поизсъхне и се получи страхотна веган луканка.
Мария БеженарКак да намираме от къде да купим чуждестранните подправки?
От къде да си купя чуждестранните подправки, които не се срешат на българския пазар по магазините и големите вериги
Мария БеженарНеуспехи със силиконови формички
Мили хора, моля, за помощ.... Вече втори силиконови формички и нищо... Всичките ми опити са пълен провал. Кексчетата залепват и изобщо не излизат в желаната форма. С тефлонова форма и хартиени чашки резултата е перфектен без значение дали правя сладки или солени... Но новите формички са толкова хубави, а резултата толкова плачевен, че ми се вие от мъка. Моля, ако имате изпитани рецепти или най-вече инструкции за печене в силиконови форми да споделите. Защото при тези ми опити не разбирам, кое им е толкова практичното...
Мария БеженарНай-сполучливите рецепти с риба и морски дарове
Ако умеете да приготвяте добре риба и морски деликатеси и знаете рецептата - споделете я, за да и се насладим и ние
Мария БеженарЛюбимите ни Кулинарни филми
"Джули и Джулия"- страхотен филм с участието на невероятната Мерил Стрийп. Филмът е по мемоарите на кулинарния гуру Джулия Чайлд. Гледах го с голямо удоволствие, като човек обичащ кулинарните предавания и смятам, че и на вас ще ви хареса.
Мария БеженарСподелете рецепта за курабийките на баба
Почти всички момиченца правят първите си стъпки в кухнята под зоркото око на баба - режат с формичките малки сладки от омесеното от баба тесто и после гордо поднасят курабийките на масата. Ако и вие сте имали подобно детство и пазите рецептите на баба за курабийки или пък имате свои такива - споделете ги
Мария БеженарДайте лесни рецепти за микровълнова
Повечето хора използват микровълновата фурна най-често, за да стоплят съхраняваната в хладилника храна. Но фурната може да се използва и за приготвяне на много вкусотии. Споделете mи вашите рецепти за микровълнова фурна. Ето я и моята рецепта за "Лесни гювечета". Слагам зехтин, малко доматки на шайби, саламче - обикновенно шунка, пушени не много мазни гърди или кренвирши, сиренце на плочки нарязано.Така около 15 мин,.После изваждам слагам яйце и още 2-3 мин. Може би зависи и от големината на самите гювечета и от микровълновата.