Gotvach.bg»Форум»Българска Кухня»Как да си направим домашно кисело мляко?

Как да си направим домашно кисело мляко?

  • 06.01.16 11:48#1Деси МариноваДеси МариноваГотвачРегистрация: 05.01.16Град: КозлодуйОтговори: 247Как да си направим домашно кисело мляко?Здравейте, предполагам, че повечето от вас помнят вкуса на домашното кисело мляко на баба. :wink: Дали бихте могли да споделите как да си направим в домашни условия?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 07.01.16 08:40#2Христо ПетровХристо ПетровНовакРегистрация: 07.01.16Град: КукоревоОтговори: 144от: Как да си направим домашно кисело мляко?взимате прясно мляко,сварявате го,изчаквате да поистине,с пръста на ръката пробвате,трябва млякото да е топло дотолкова,че пръста ви да търпи топлината,след това наливате прясното мляко в буркан и слагате 1 супена лъжица кисело мляко,разбърквате добре,да стане хомогенна смес,слагате една капачка и завивате буркана за 4-5 часа с дебела кърпа(одеалце),слагате в хладилника за още няколко часа и е готово! :y:ОтговорОтговор с цитат
  • 07.01.16 09:45#3Деси МариноваДеси МариноваГотвачРегистрация: 05.01.16Град: КозлодуйОтговори: 247от: Как да си направим домашно кисело мляко?Благодаря Ви! Ще опитам ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 08:14#4Мария БеженарМария БеженарНовакРегистрация: 07.01.16Град: БургасОтговори: 20от: Как да си направим домашно кисело мляко?1. Първо, разбира се, сваряваш млякото или ако имаш достатъчно доверие на източника, може да пробваш и сурово кисело мляко като само нагрееш млякото до 40-45 градуса.
    2. Ако си го сварил – оставяш го настрани докато се охлади до въпросните 40-45 градуса.
    3. В малък буркан сипваш малко от прясното мляко, добавяш закваската и разбъркваш много добре. След това връщаш заквасеното мляко при останалото и отново разбъркваш перфектно.
    4. Изсипваш в буркани и завиваш бурканите в одеяло или каквото друго намериш. Целта е да се задържи температурата в рамките на няколко часа.
    5. Оставяш да се заквасва за 4 до 6 часа, след това махаш одеялото и го оставяш за още 1-2 часа на стайна температура. На финала прибираш готовото мляко в хладилник и му се наслаждаваш с всяка хапка!

    Лично аз не съм правила опити, но доколкото знам от други хора прясното мляко от магазина не успява да се закваси, затова недей да си губиш времето. Намери си домашно.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 11:50#5Деси МариноваДеси МариноваГотвачРегистрация: 05.01.16Град: КозлодуйОтговори: 247от: Как да си направим домашно кисело мляко?Благодаря, определено ще е с домашно мляко.ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 12:00#6Мариела ХристоваМариела ХристоваПомощник ГотвачРегистрация: 07.01.16Град: АхелойОтговори: 402от: Как да си направим домашно кисело мляко?От домашно направеното по хубаво няма.ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 12:05#7Драга МишеваДрага МишеваЧиракРегистрация: 08.01.16Град: СофияОтговори: 44от: Как да си направим домашно кисело мляко?И аз си правя домашно мляко по същия начин, описан по-горе. Веднъж даже направих с биволско мляко и стана страхотно. Хапвахме го с вилица, защото беше много гъсто и маслено.ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 01:09#8Деси МариноваДеси МариноваГотвачРегистрация: 05.01.16Град: КозлодуйОтговори: 247от: Как да си направим домашно кисело мляко?А за закваската коя марка кисело мляко използвате?ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 01:09#9Деси МариноваДеси МариноваГотвачРегистрация: 05.01.16Град: КозлодуйОтговори: 247от: Как да си направим домашно кисело мляко?Нали масленост 4,5% е достатъчно? :blush:ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 01:17#10Драга МишеваДрага МишеваЧиракРегистрация: 08.01.16Град: СофияОтговори: 44от: Как да си направим домашно кисело мляко?Да достатъчно е 4,5 масленост. Аз винаги използвам Бор Чвор и до сега не съм имала проблемиОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 01:21#11Деси МариноваДеси МариноваГотвачРегистрация: 05.01.16Град: КозлодуйОтговори: 247от: Как да си направим домашно кисело мляко?Благодаря!!! ОтговорОтговор с цитат
  • 08.01.16 07:04#12Мариела ХристоваМариела ХристоваПомощник ГотвачРегистрация: 07.01.16Град: АхелойОтговори: 402от: Как да си направим домашно кисело мляко?Аз ползвам Родопея и също нямам проблеми.ОтговорОтговор с цитат
  • 09.01.16 08:39#13Мария БожиловаМария БожиловаМастър ШефРегистрация: 09.12.15Град: СофияОтговори: 37от: Как да си направим домашно кисело мляко?Маслеността не е толкова важна, а качеството на закваската, защото повечето млека постигат масленост със сухо мляко.Верея е хубаво мляко за закваска.ОтговорОтговор с цитат
  • 12.01.16 05:48#14Драга МишеваДрага МишеваЧиракРегистрация: 08.01.16Град: СофияОтговори: 44от: Как да си направим домашно кисело мляко?За да стане още по-хубаво киселото мляко, трябва да се сложи и каймака от свареното мляко.ОтговорОтговор с цитат
  • 15.01.16 01:53#15Лидия - ГериЛидия - ГериГотвачРегистрация: 04.12.15Град: ПерникОтговори: 570от: Как да си направим домашно кисело мляко?Домашно подквасеното кисело мляко е най - хубаво. Но все по рядко го правим .ОтговорОтговор с цитат
  • 16.01.16 08:58#16Пламенова КристинПламенова КристинПомощник ГотвачРегистрация: 02.01.16Град: ИсперихОтговори: 308от: Как да си направим домашно кисело мляко?Аз ползвам На Баба и Ралица и досега винаги ми се е получавало. Слагам по 3 с.л. на буркан.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest