Анонимен
Анонимен
Новак

Моите коментари

Анонимен коментира:
Доста години се мъчих да направя качествен оцет и вече няколко години го правя по сленият начин 5 кг ябълки 500 гр. захар ,5 литра вода Ябълките нарязани на дребно и почистени само от дръжките.Всички продукти се поставят в съд с широко гърло , което се покрива с тензух.През 2-3 дни разбърквам сместа с ръка и ако има омекнали ябълки ги намачквам.След като всички ябълки са станали на пюре го държа още 10 дни и прецеждам.Течността връщам обратно в бидончето и слагам оцетна гъба.След 40 дни оцета е готов.Преливам го в трилитрови бъркани като отново го прецеждам през сгънат на две тензух.Разкъсвам оцетната гъба и пускам във всеки буркан по малко от нея.Така го съхранявам и когато ми трябва си преливам в бутилка като внимавам утайката да си остане на дъното.Най лековити свойства има оцет престоял 1 година с оцетна гъба.Без нея всичко кото правите не е оцет, а вкиснат ябълков сок