- 14.01.16 09:44#1Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Козунакът е или на конци и не толкова сладък, или е сладък, но няма конци.ОтговорОтговор с цитат
- 15.01.16 02:03#2от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Много ще е полезно да споделите как правите идеалния козунак. При мен е същото: конци без сладост или обратното.ОтговорОтговор с цитат
- 16.01.16 01:12#3от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Мили дами, повечето захар прави тестото тежко и затова няма конциОтговорОтговор с цитат
- 16.01.16 02:54#4от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!опитайте този вид - лесен и сладък.
яйца - 3 бр. (един белтък отделяме за намазване)
захар - 150 грама кристална
прясно мляко - 200 млолио - 80 мл мая - 20 грама прясна
брашно - 550 - 600 грама тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане
ванилия - 2 бр.
кора от лимон - от 1 лимони
стафиди
орехи
сладко
Всички продукти /без сладкото/ се слагат в хлебопекарна и се пуска програма за месене - 15 мин. Оставя се 30 мин да втаса.
Второ месене - 15 мин. Второ втасване - 30 мин.
След това идва ред на оформянето. Аз разделям на две топки.
Всяка топка разделям на четири дълги фитили. В два от тях слагам сладко и завивам. Сплитам четирите фитила на плитка.
Поставям във форми за печене и оставям във фурната на 50 гр за 15-20 мин за трето втасване.
Намазвам с белтък отгоре и поръсвам захар.
Пека на 160 гр. за около час, но все пак проверявам с клечка.ОтговорОтговор с цитат - 19.01.16 10:34#5от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!слага се по-малко захар! :y:ОтговорОтговор с цитат
- 20.01.16 03:54#6от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!И на мен никога не ми се получава перфектенОтговорОтговор с цитат
- 20.01.16 05:00#7от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Много месене и втасване ми е целия чалъм.По-малко захар вътре,а добавянето на сушени плодове го прави сладък, повечко захар отгоре и всичко е тип топ ОтговорОтговор с цитат
- 22.01.16 11:58#8от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Наистина, не трябва да се прекалява със захарта иначе тестото се слепва.ОтговорОтговор с цитат
- 23.01.16 06:00#9от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Записвам се да следя темата и аз до сега не ми се е получавал перфектен. Веднъж една баба ми каза , че всичко му е чалъм. Трябва да се прави в топла стая, продуктите да са на стайна температура и както по- горе прочетох трябва яко месене. Нейните думи бяха- поне сто пъти трябва да го удариш :wink:ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 02:55#10от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Аз съм пробвала няколко пъти досега, недотам успешно, с вашите съвети тази година дано се справя по-добре. ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 03:07#11от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!И при мен бяха неуспешни и скоро не съм пробвала. Но и аз като Деси, мисля, че с напътствията от опитните кулинарки тук, може и да се справя тази година.ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 03:07#12от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Наистина захартта трябва да е по малко. Аз си харесвам рецептата за козуначени кифлички и ползвам същото тесто за великден. Стават страхотни козунаци. Който иска може да я погледне. ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 03:14#13от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Моите опити все докарват на сладък хлябОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 03:17#14от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Аз слагам течна лимонова есенция + ванилия и хубави домашни яйца. Това може би също е много важно яйцата. От щастливи кокошки. ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 03:39#15от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Доста рядко оставам без домашни яйца. Стремя се винаги да има, особено сега покрай малкия.ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 03:41#16от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Оценявам като грешка това, че досега съм слагала повече захар в тестото, за да ми е по-сладичко, но вече ще поръсвам обилно отгоре и по-малко в тестото.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest