Gotvach.bg»Форум»Българска Кухня»Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!

Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!

  • 14.01.16 09:44#1Веселина КонстантиноваВеселина КонстантиноваАвторРегистрация: 01.12.15Град: КарловоОтговори: 503Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Козунакът е или на конци и не толкова сладък, или е сладък, но няма конци.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 25.01.16 03:46#2Ваня ГеоргиеваВаня ГеоргиеваГуруРегистрация: 30.01.11Град: ЕлховоОтговори: 1008от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Точно така правя и аз малко в тестото, повече сладко в козуначеното руло и обилно отгоре със захар.ОтговорОтговор с цитат
  • 25.01.16 04:01#3Йорданка ТасеваЙорданка ТасеваИноваторРегистрация: 19.01.16Град: РадневоОтговори: 707от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Това е идеяОтговорОтговор с цитат
  • 29.01.16 02:54#4ViktoriqViktoriqЧиракРегистрация: 26.01.16Град: ВарнаОтговори: 205от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Не съм правила козунак, но трябва да пробвам. Ще използвам съветите ви.ОтговорОтговор с цитат
  • 29.01.16 07:50#5Ваня ГеоргиеваВаня ГеоргиеваГуруРегистрация: 30.01.11Град: ЕлховоОтговори: 1008от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Рецептите за козунак са класически,но майсторлъка е в месенето. От него си проличава дали си майстор. Наистина е капризен козунака.ОтговорОтговор с цитат
  • 29.01.16 08:03#6Илияна ДимоваИлияна ДимоваГуруРегистрация: 12.01.16Град: РадневоОтговори: 666от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!В стаята , където месим тестото трябва да е топлоОтговорОтговор с цитат
  • 29.01.16 09:04#7Ваня ГеоргиеваВаня ГеоргиеваГуруРегистрация: 30.01.11Град: ЕлховоОтговори: 1008от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Всички продукти особенно яйцата и млякото трябва да са топли или на стайна температура.ОтговорОтговор с цитат
  • 29.01.16 01:36#8Йорданка ТасеваЙорданка ТасеваИноваторРегистрация: 19.01.16Град: РадневоОтговори: 707от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Напълно се съгласям с васОтговорОтговор с цитат
  • 07.02.16 05:42#9ИвелинаИвелинаЧиракРегистрация: 01.02.16Град: КарловоОтговори: 269от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!По принцип все не може да се получи на конци...ОтговорОтговор с цитат
  • 24.04.16 09:56#10ViktoriqViktoriqЧиракРегистрация: 26.01.16Град: ВарнаОтговори: 205от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!При наличието на толкова голям избор по магазините не съм правила досега козунак, но пък от друга страна друго си е домашното.ОтговорОтговор с цитат
  • 24.04.16 11:20#11marcheva14marcheva14Мастър ШефРегистрация: 21.11.12Град: СофияОтговори: 215от: Изкуството да месиш и изпечеш козунак?!Всяка година правя между 3-4 кг. Няколко вида работя, класически, с Маскарпоне и със закв. сметана, а ако имам време и т.н Руска плитка, може и Датската плитка да направя. Страхотни стават. В началото за да ми е по-лесно, а и нямам много време, събирам тестото в стоящия миксер, но после мазнината я добавям на ръце- работя ги с масло 200 г и 50 мл олио на 1 кг брашно, олиото е за да имат мекота отвътре. С мас не работя, тя мирише , а за да не мирише трябва да се превари в прясно мляко, нямам време да си играя. Важното е да няма прекалено много мая, тогава се напукват и плетките се разливат и плънката изтича, тестото се разкъсва, и брашното нека да е с повече белтъчини, многото захар ги утежнява, затова ги ръся отгоре. Изчаквам маята добре да се развие на два пъти я активирам, изчаквам след първото замесване около 10 мин да почиват за да се развие глутена, после добре да втасат има - няма 1 кг втасва за 11/2 -2 часа. Изобщо не спазвам указанията за затоплени стаи, това се е правило преди мноооого години, когато къщите са били студени, а сега са отоплени с това парно, какво повече да затоплям. Обичам ги с плънка, но плънката да стои влажна, ароматна. Ползвам няколко такива и ги редувам. Да се направи козунак е елементарно, та това е най-непретенциозната рецепта за сладкиш, къде-къде по сложни рецепти правим, само търпение трябва и козунаците са готови.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest