- 26.01.16 05:56#1Домашно сирене - как се приготвя?Споделете как приготвяте домашно сиренце, много обичам, но не познавам никой , който прави, за да си купувам от него, та май ще трябва да се пробвам сама.ОтговорОтговор с цитат
- 27.01.16 11:42#2от: Домашно сирене - как се приготвя?Продуктите са
мляко
мая за сирене
необходими са също тензух и морска сол
Когато купувате мая за сирене проверете две неща
– срока на годност – ако е стара , с изтекъл срок не става сирене
– колко капки се слагат на 1 л мляко
Млякото се затопля до хладко, след което се “пресеча” с маята – капвата се толкова капки, колкото пише за л мляко и по броя на литрите мляко
Разбърква се енергично в тенджерата и се оставя за минимум 2 часа да се ” подсири”.
След това се изсипва в тензух, завързва се и се оставя около 10 часа да се изцежда.
Без да се маха от тензуха се поставя в тава и с някаква тежест се натиска (може да се използва дъска за хляб, добре измита, като се затиска с пластмасови бутилки пълни с вода.
Тавата се поставя леко наклонена за да може да се отцежда от единия край.
След като стои около 1-2 часа се развива от тензуха, нарязва се и се поставя в голяма чиния, като дъното се покрива с морска сол, отгоре съо се наръсва с морска сол и се слага в хладилника. Сиренето попива необходимата му сол
Сиренето е готово. Може да се съхранява в буркан в хладилника, като се долее суроватка (може и вода) да го покриеОтговорОтговор с цитат - 27.01.16 11:43#3от: Домашно сирене - как се приготвя?Много ви благодаря!ОтговорОтговор с цитат
- 29.01.16 12:58#4от: Домашно сирене - как се приготвя?И аз благодаря за рецептата. :y:ОтговорОтговор с цитат
- 29.01.16 01:31#5от: Домашно сирене - как се приготвя?Радвам се ,че бях полезна ОтговорОтговор с цитат
- 02.02.16 12:43#6от: Домашно сирене - как се приготвя?и аз благодаря за рецептатаОтговорОтговор с цитат
- 20.02.16 01:47#7от: Домашно сирене - как се приготвя?Ами сам да си приготвиш е малко сложно защото трябва да се подсири веднага след издояването на млякото - ако го притоплиш вече може да стане гаф - ако все пак имаш възможност - подсирваш с мая за сирене след 1 час разбъркваш и оставяш още няколко часа - исипваш гъстата маса в тензух и прецеждаш докато спре да капе - парязваш и посолявашОтговорОтговор с цитат
- 28.04.16 09:13#8от: Домашно сирене - как се приготвя?Аз не съм приготвял, но си купувал от познат и е много хубаво.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest