Gotvach.bg»Форум»Меню за празник и делник»Какво ще сготвите на чужденци?

Какво ще сготвите на чужденци?

  • 08.10.16 04:35#1Сия РибагинаСия РибагинаМастър ШефРегистрация: 02.08.13Град: СофияОтговори: 428Какво ще сготвите на чужденци?Ако имате чужденци на гости, какво меню ще им предложите, какво ще сготвите и ще се доверите ли на българската кухня?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 25.12.16 09:00#2Величка ЩърбановаВеличка ЩърбановаМастър ШефРегистрация: 07.12.16Град: ПловдивОтговори: 231от: Какво ще сготвите на чужденци?Преди няколко години големият ми син гостува за 10 дни в дома на негов връстник в Германия. На следващото лято съответно германчето пристигна вкъщи. Беше по някаква програма. Наложи се да си взема едноседмичен отпуск (тогава работех на морето в кухнята на голям хотел) за да върна жеста на немското семейство спрямо грижите и вниманието към моето дете предишното лято.
    Посрещнахме двете деца на двора под лозата с отрупана българска трапеза. Синът ми направи изключителна презентация на българската баница и домашното кисело мляко. Гостенчето поиска разрешение да снима и извади скъп фотоапарат... През цялото време на пребиваването му в България, освен екскурзиите организирани от училището аз вкъщи всеки ден приготвях по нещо традиционно - шопска салата, тутманик, таратор, печено агне на пещ, разни ястия сготвени в сач, на керемида, гювечета..... Детето постоянно снимаше! Един ден майка му, го потърси по моя скайп, но дечурлигата още не се бяха прибрали след поредната екскурзия. Криво ляво с помощта на гугъл-преводач водехме нелош диалог. Немкинята не спираше да ми благодари за гостоприемството и вниманието към детето и. Оказа се, че то е изпращало снимките на семейството си и те са останали впечатлени! Предишното лято те грабнаха акъла на моят син с много неща при неговото гостуване, просто имаха добри финансови възможности! Аз пък успешно им взех акъла с традиционната българска кухня! Седем години след това двамата продължават да се чуват!....
    ОтговорОтговор с цитат
  • 26.12.16 01:36#3marcheva14marcheva14Мастър ШефРегистрация: 21.11.12Град: СофияОтговори: 215от: Какво ще сготвите на чужденци?Сия Рибагина :Ако имате чужденци на гости, какво меню ще им предложите, какво ще сготвите и ще се доверите ли на българската кухня?
    Това лято имах на гости две мои много, много добри приятелки от Германия - Мюнхен. Германки са. Минаваха през София за три дни и продължаваха към Турция . Поканих ги на вечеря, разбира се. Първата вечер бяхме в един итал. ресторант , а втората вечер у дома. Какво им сготвих ли, ами започнахме с Халуми на тиган, после сервирах Имамбаялдъ с всичките му допълнения, подправки, патладжани, ама първо минати през тиган...всичко както си му е ред. Имаше и лозови сарми , но ... не бяха така оценени както патладжана. Нещо с таратора са на "Вие", не го харесват. Студена млечна супа, краставица на кубчета и копър..... не. За десерт приготвих моето си Тирамису с Марсала. Това беше "българската кухня" от мен. Така че, много ми е трудно да покажа нашенски ястия, било мусака - гръцка и турска е, боб - пак същото, сарми - също, десерти - няма нещо което да кажа, че е чисто българско. Не знам. Според мен нашата кухня е смесица от Гърция и Турция основно. В последните години назад се научихме , че има прекрасна италианска, френска и т.н. и започнахме да я прилагаме у дома.
    Работим с един италианец - партньор ни е. Когато идва в София за разговори винаги присъства едната вечер у дома на гости на вечеря, но с условието , че той ще приготви вечерята. Нямам против - близки сме. Веднъж в кухнята видя шише с боза, опита го и го изплю веднага и сподели, че по гадно нещо не у опитвал през живота си. А сега де... Вкусове разни.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 18.01.17 09:58#4Petya KeranovaPetya KeranovaНовакРегистрация: Град: ВарнаОтговори: 1от: Какво ще сготвите на чужденци?И аз се сблъсквам редовно с проблема с чисто българския произход на ястията, които ние смятаме за нашенски. Например мусаката. Ние си я знаем българска, но в цял свят я знаят гръцки специалитет. Често ми се налага да готвя за чужденци. Все гледам да ги адаптирам поне малко към техните вкусове. Най-обичам да правя пълнени пиперки с млечен сос. Но и тях ги адаптирам. Беля им ципите, за да избегна това досадно отделяне на масата. Ето сега, съвсем скоро ще имам гости, възрастна двойка, мъжката половина на която е голям почитател на България. Дайте съвет с какво да ги впечатля, но да не е тежко и тестяно.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest