Gotvach.bg»Форум»Българска Кухня»Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
- 13.08.17 12:26#1Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеДа запазим рецептите, които ни осигуряват връзка с миналото
Създавам този форум, защото вярвам, че всички участващи в кулинарната игра на Готвач.бг са истински българи и истински кулинари и можем заедно с общи усилия да допълним и подпомогнем събирането на информация за традицията на изконно нашата кухня и кулинарния регион в който живеем.
Идеята ми е породена от статия от 2009г. в електронен български ежедневник в която се казва, че кулинарна карта на България може да се направи само с активното участие на читателите, а в случая на ползвателите на сайта.
Предлагам следните правила:
1. Предлагайте само местни рецепти с местни продукти от вашият регион, като посочвате местоположението възможно най-точно – съвременна кулинария
2. Спомнете си рецепти от миналото ви, които вашите баби са ви приготвяли, нека да е рецепта която е позабравена, не масово и широко разпространена, отново посочете най-точно селото, региона от който идва – кухнята на нашите предци
3. Потърсете в местните читалища и културни центрове, запазени традиционни за региона рецепти – културна история
4. Снимайте и качвайте снимки от местни тържества, обреди и обичай. Ако във вашето село или град се провежда местен празник на баницата, питката, сиренето, млякото, чевермето, чушката, чубрицата, киселото мляко или пък селото ви приготвя традиционен курбан - нека споделим традицията.
Предварително благодаря на всички, които ще се включат и чакам с нетърпение да видя пъстротата на Българската кухня и уменията на българските кулинари.ОтговорОтговор с цитат - 23.08.17 06:29#2от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеДобавям рецепта за Селска салата, която съм научила от моята баба с.Трифоново, Монтанска област. Т.2 Кухнята на нашите предци. Салатата е с варени картофи, печени чушки и кълцан лук. Овкусява се със сол и олио, може да се добавят и пера пресен праз.ОтговорОтговор с цитат
- 28.08.17 11:38#3от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеПредлагам рецепта за местна кулинария, с 100% домашни продукти. А тя е: Салата със спанак и смокини. Спанакът се бланшира за 10 мин., смокините се нарязват на четвъртинки. Подреждат се в чиниите, поръсва се със слънчогледово семе и се овкусява със сол, лимон и мед. От гр. Монтана.ОтговорОтговор с цитат
- 28.08.17 10:19#4от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеДобавям рецепта за Сиропирана баница с халва, моята баба с.Трифоново, Монтанска област, я наричаше Сиромашка баница. Т.2 Кухнята на нашите предци.
В хладка вода или 100 мл мляко разтваряме маята за хляб, слагаме лъжичка захар.
Правим кладенче в брашното, чукваме яйцето и сипваме сместа с маята. Добавяме щипка сол.
Замесваме. Разрязване на шест топчета и разточваме кори върху мушама.
На всяка кора слагаме олио поръсваме обилно халва и повдигаме мушамата, за да се навие.
Подреждаме в тавата и печем. Правим сироп от захарта и водата и когато баницата е напълно изстинала я заливаме с горещия сироп.ОтговорОтговор с цитат - 28.08.17 10:23#5от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеПредлагам рецепта за местна кулинария Т.1, с 100% домашни продукти. Чушки с доматен сос. Чушките се пекът и белят, доматите се спържват на лютеница, овкусява се със сол и чесън. Област Монтана.ОтговорОтговор с цитат
- 27.09.17 09:59#6от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеПредлагам рецепта за местна кулинария Т.1, с 100% домашни продукти. Кьопоолу. Рецепта е по добруджански. 6 бр. едри патладжани; 2бр едри печени чушки; 2бр домати; 1 глава лук. Патладжаните се разрязва на половинки и се пекат. Обелват се и се оставят да се отцедят, периодично се отцеждат през 30мин поне 2 часа. Когато са готови се объркат хубаво с дървена лъжица. Добавят се ситно нарязаните чушки и домати, настъргания лук, ако го изпуснете за поне 30 Мин във вода няма да люти. Добавяме 5 супени лъжици олио и оцет на вкус.ОтговорОтговор с цитат
- 11.10.17 11:33#7от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеЯйца по панагюрски:
http://recepti.gotvach.bg/r-64831-Автентични_Яйца_по_панагюрски_от_моята_прабабаОтговорОтговор с цитат - 11.10.17 11:36#8от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеПанагюрски тутманик
http://recepti.gotvach.bg/r-80584-Панагюрски_тутманик_(Оригинална_рецепта)ОтговорОтговор с цитат - 11.10.17 11:39#9от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеПанагюрска апетитка:
http://recepti.gotvach.bg/r-79346-Панагюрска_апетиткаОтговорОтговор с цитат - 11.10.17 11:41#10от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеКавърма с праз по панагюрски:
http://recepti.gotvach.bg/r-63132-Кавърма_с_праз_по_панагюрски?s=1ОтговорОтговор с цитат - 11.10.17 11:43#11от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеТиква с прясно мляко на фурна по панагюрски:
http://recepti.gotvach.bg/r-63905-Тиква_с_прясно_мляко_на_фурна_по_панагюрски?s=1ОтговорОтговор с цитат - 11.10.17 11:44#12от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеСвински джолан с боб по панагюрски:
http://recepti.gotvach.bg/r-78877-Свински_джолан_с_боб_по_панагюрскиОтговорОтговор с цитат - 11.10.17 11:46#13от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеГювеч по Панагюрски:
http://recepti.gotvach.bg/r-78877-Свински_джолан_с_боб_по_панагюрскиОтговорОтговор с цитат - 11.10.17 07:01#14от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеБлагодаря!ОтговорОтговор с цитат
- 12.10.17 08:58#15от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеМоля, пак заповядай! ОтговорОтговор с цитат
- 12.10.17 09:03#16от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеВаня, надявам се всички тези хубави автентични рецепти, които си описала по-горе да ги сготвиш, снимаш и качиш в кулинарната мрежа като рецепти, за да можем да им се насладим в пълния им блясък.
Поздрави,
Заря ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest