Gotvach.bg»Форум»Българска Кухня»Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
- 13.08.17 12:26#1Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеДа запазим рецептите, които ни осигуряват връзка с миналото
Създавам този форум, защото вярвам, че всички участващи в кулинарната игра на Готвач.бг са истински българи и истински кулинари и можем заедно с общи усилия да допълним и подпомогнем събирането на информация за традицията на изконно нашата кухня и кулинарния регион в който живеем.
Идеята ми е породена от статия от 2009г. в електронен български ежедневник в която се казва, че кулинарна карта на България може да се направи само с активното участие на читателите, а в случая на ползвателите на сайта.
Предлагам следните правила:
1. Предлагайте само местни рецепти с местни продукти от вашият регион, като посочвате местоположението възможно най-точно – съвременна кулинария
2. Спомнете си рецепти от миналото ви, които вашите баби са ви приготвяли, нека да е рецепта която е позабравена, не масово и широко разпространена, отново посочете най-точно селото, региона от който идва – кухнята на нашите предци
3. Потърсете в местните читалища и културни центрове, запазени традиционни за региона рецепти – културна история
4. Снимайте и качвайте снимки от местни тържества, обреди и обичай. Ако във вашето село или град се провежда местен празник на баницата, питката, сиренето, млякото, чевермето, чушката, чубрицата, киселото мляко или пък селото ви приготвя традиционен курбан - нека споделим традицията.
Предварително благодаря на всички, които ще се включат и чакам с нетърпение да видя пъстротата на Българската кухня и уменията на българските кулинари.ОтговорОтговор с цитат - 12.10.17 09:21#2от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеЕто и още една автентична рецепта:
Лютеница по 100-годишна рецепта - тя е от Пазарджишкото село Добровница
http://recepti.gotvach.bg/r-79641-Лютеница_по_100-годишна_рецептаОтговорОтговор с цитат - 12.10.17 09:30#3от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеТази рецепта е от бабата на мой приятел от село Тешево, Гоце Делчевско:
Мушници по Тешовски
Мушници е традиционно пиринско ястие, приготвя се от изсушен зелен фасул - той се бере в края на лятото, тъй като в планината е студено и няма време напълно да узрее. Шушулките са с зелен цвят, а бобчетата в тях са оформени добре. Суши се нанизан на канап под сайванта, на течение и на сянка. Съхранява се в платнени торбички на студено и сухо място. Най-често се приготвя постно, с домати и изсушени чушки, кромид лук, чубрица, всичко това в гърне на огнището и на слаб огън да къкри. А дали е вкусно.....просто да си оближеш пръстите!
http://recepti.gotvach.bg/r-61952-Мушници_по_ТешовскиОтговорОтговор с цитат - 13.10.17 01:13#4от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеНаправено е, може да се видят на профила ми.ОтговорОтговор с цитат
- 03.12.17 06:05#5от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеСподелям с Вас една стара рецепта от тефтерите за Войнишки гурбии, северняшки край.
http://recepti.gotvach.bg/r-84772- Войнишки гурбии
Добър апетит!ОтговорОтговор с цитат - 24.12.17 10:39#6от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеЗдравейте, предлагам една специфична рецепта от моето детство, предупреждавам, това е вкус с който трябва да свикнеш, не е за всеки. Рецептата е за Зряла царевица. Когато наесен сме установили, че от млечната царевица са останали куленчета, които са станали вече твърди не ги хвърляйте, ползвайте тази рецепта. Трябва ви печка на дърва и дървесна пепел от нея. Царевицата се наронва, вари се докато умекне. Водата се отцежда и в царевицата се изсипва пепелта без големите въглени. Разбърква се хубаво с пепелта. Задушава се 15 минути, измива се хубаво с хладка вода през гергив. По този начин се лющи и става мека. Слага се в тенджера и отново на печката докато направи пръстен, като при варене на боб.ОтговорОтговор с цитат
- 11.06.18 02:23#7от: Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете сеЗдравейте, добавям пролетна рецепта, която също съм научила от моята баба и много харесвам, но отново предупреждавам този вкус не е за всеки, на много от вас може да им се стори странна и дори неприятна.
Комбус
Продукти
1 кг. щавляк
5 глави пресен лук
3бр. яйца
сол на вкус
олио
(изсушени червени чушки)
Приготвяне
Щавлякът се измива и нарязва. Лукът се измива и се нарязва. В дълбок тиган се изсипва олио хубаво да покрие дъното и се загрява на котлона. Добавя се лукът, бърка се да не загори докато леко умекне. Добавяме щавлякът и продължаваме да бъркаме докато промени цвета си на тъмно зелен(почти кафяв). Добавяме яйцата и изключваме котлона, те се сготвят от топлоната му и след изключването. Добавяме сол на вкус или сирене. Може да се сервира с препечени филийки и да се топи, както сме правели като деца и както са правели нашите дядовци в миналото. Ако имате изсушени червени чушки, можете да ги разварите и да ги добавите обелени към така приготвения комбус докато е още топъл, ще стане фантастичен.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest