gotvach.bg»Статии»Кулинария»Правилно подреждане на прибори на масата

Правилно подреждане на прибори на масата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Прибори

По време на храненето особено важна роля играе правилното и естетически красивото подреждане на масата. Това важи с пълна сила, ако очаквате гости. Бъдете безупречни не само в приготвянето на храната, но и в подредбата на приборите.

Основата на добре подредена маса е покривката. Тя трябва да е чиста, изгладена и да виси най-малко по 20 см от всяка страна.

Салфетките трябва да присъстват на всяка маса. Освен за хигиенни нужди, те служат и като декоративен елемент.

Подредбата на приборите около чиниите се води от тяхната функционалност и значение. Те трябва да се подреждат според последователността на тяхната употреба. Това означава, че от външната страна се поставят приборите за първото ястие, а от вътрешната страна – на следващото.

От лявата страна на чинията се поставят вилиците, а от дясната лъжицата и ножовете. Най-близо до чинията се намира ножът за основното ястие, след него лъжицата и най-отвън е ножът за предястието. Разположението на вилиците е аналогично – от вътрешната страна е вилицата за основното, а от външната е тази за предястието.

Подреждане на масата

Над чинията се слагат приборите, с които ще се консумира десерта. Лъжичката трябва да бъде над виличката. Върхът на лъжичката сочи надясно, а върхът на виличката – наляво.

В лявата страна на вилиците понякога се поставя плоска чиния за хляб. Върху нея може да се постави ножът за маслото. Вдясно от тази чиния за хляб са чашите за вода и алкохол.

На масата присъстват стандартни подправки като сол, черен пипер и пепелник, ако в помещението се пуши.

Освен изброените стандартни прибори има и такива, които се използват по-рядко. Може да ви се наложи да ги използвате някой път, затова ще изброим част от тях.

Приборите за риба са вилица с къси зъбчета, четири на брой и вдлъбнатина за отстраняване на костите. Ножът е къс с широко острие, под формата на лопатка.

Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът е със заострен край и наподобява формата на перо от птица. Вилицата има само две зъбчета.

За сладолед се използва плоска лъжичка, подобна на лопатка с едва огънат край.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
510
46
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
05.03.2016 21:16
Не е маловажна и посоката в която са поставени ножовете за хранене. Винаги се слагат с острието в посока на чинията. Първите неща, които се учат в курсовете по Бизнес етикет и протокол са за подредба на масата, приборите и как се случват нещата при 5 степенно меню.
2
1
minkova
minkova
12.04.2013 19:25
Много добре е обяснено,но нищо не пише за видовете чинии и чаши кога се сервират и още доколкото знам има задължително чаша за вода която е висока и със столче и различни чаши за всякакъв вид алкохол
6
1
hristo
hristo
12.04.2013 16:11
абсолютно точно и разбираемо!!!
1
1