В закътани чекмеджета на дълбоки шкафове почти всички ние държим комплект сребърни прибори за специален случаи или за обичани и ценни гости. Сигурни ли сте обаче, че красиво декорираните вилици и ножчета, направени от сребро, ще бъдат най-добрият избор за незабравима и вкусна вечеря?
Скорошни изследвани твърдят, че материалът, от които са направени приборите за маса, оказва сериозно влияние и променя вкуса на храната, която консумираме с тях, така че по препоръка на специалисти е по-добре да забравим напълно за среброто и да потърсим злато, ако искаме да се насладим на перфектни блюда.
Доброволците в експеримента опитвали различни храни с лъжици, произведени от 7 различни вида метал - хромирани, поцинковани, медни, от неръждаема стомана, тенекиени, сребърни и златни. Единодушно било взето решението, че и сладкото и соленото са най-вкусни, когато се похапват от златната лъжичка.
Всички останали прибавят някакви нотки от своя вкус към вкуса на ястието, така че трябва да се съобразявате - например ако металът е по-сладникав, да добавяте по-малко захар и обратното.
Оказало се, че най-долу в класацията останала сребърната лъжичка, като всички потвърдили, че храната от нея била ужасна на вкус. Среброто прави неприятна реакция с киселините в различните видове плодове и сярата в яйцата и като резултат това напълно унищожава приятния вкус на каквато и да е храна, в която тези съставки присъстват.
Именно поради тази причина е добре да разчистите чекмеджетата и да се освободите от старите и ненужни сребърни прибори. Те може и да ви изглеждат красиви и подходящи за изискани вечери, но трябва да сте сигурни, че ако заложите на тях, със сигурност ще сбъркате.
Коментари