По време на храненето особено важна роля играе правилното и естетически красивото подреждане на масата. Това важи с пълна сила, ако очаквате гости. Бъдете безупречни не само в приготвянето на храната, но и в подредбата на приборите.
Основата на добре подредена маса е покривката. Тя трябва да е чиста, изгладена и да виси най-малко по 20 см от всяка страна.
Салфетките трябва да присъстват на всяка маса. Освен за хигиенни нужди, те служат и като декоративен елемент.
Подредбата на приборите около чиниите се води от тяхната функционалност и значение. Те трябва да се подреждат според последователността на тяхната употреба. Това означава, че от външната страна се поставят приборите за първото ястие, а от вътрешната страна – на следващото.
От лявата страна на чинията се поставят вилиците, а от дясната лъжицата и ножовете. Най-близо до чинията се намира ножът за основното ястие, след него лъжицата и най-отвън е ножът за предястието. Разположението на вилиците е аналогично – от вътрешната страна е вилицата за основното, а от външната е тази за предястието.
Над чинията се слагат приборите, с които ще се консумира десерта. Лъжичката трябва да бъде над виличката. Върхът на лъжичката сочи надясно, а върхът на виличката – наляво.
В лявата страна на вилиците понякога се поставя плоска чиния за хляб. Върху нея може да се постави ножът за маслото. Вдясно от тази чиния за хляб са чашите за вода и алкохол.
На масата присъстват стандартни подправки като сол, черен пипер и пепелник, ако в помещението се пуши.
Освен изброените стандартни прибори има и такива, които се използват по-рядко. Може да ви се наложи да ги използвате някой път, затова ще изброим част от тях.
Приборите за риба са вилица с къси зъбчета, четири на брой и вдлъбнатина за отстраняване на костите. Ножът е къс с широко острие, под формата на лопатка.
Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът е със заострен край и наподобява формата на перо от птица. Вилицата има само две зъбчета.
За сладолед се използва плоска лъжичка, подобна на лопатка с едва огънат край.
Коментари