gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо разливаме кафето си по-често от бирата

Защо разливаме кафето си по-често от бирата

кафе
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Кафето се разлива по-лесно, отколкото бирата, смятат учени от Принстънския университет. Според специалистите, които са се заели с проучването, сервитьорите, независимо колко са опитни, много по-често разливат горчивата напитка, отколкото халбата с бира, пише USA Today.

Специалистите твърдят, че и най-малката неустойчивост в движението кара кафето да образува големи вълни, които лесно могат да доведат до разливането на напитката, дори и от полупразна чаша. Учените са категорични, че при бирата нещата не стоят по този начин и смятат, че основната причина за това е наличието на пяна в пивото.

За да проверят своята хипотеза, специалистите са направили изследване, в което са използвали снимки на халби с бира, които се движат. Учените подчертават, че някои от чашите с бира са били с пяна, а други са били без.

Резултатите от изследването на експертите показват, че халбите с бира се разливат доста по-трудно, защото пяната пречи на изплискването на течността от чашата. Специалистите смятат, че дори съвсем малък слой от пяната може да бъде достатъчен за затихване на вълните, които се появяват при неустойчиви движения.

Бира

Според специалистите от Принстънския университет пяната абсорбира енергията на течността и колкото по-плътна е тя, толкова по-малък е шансът да бъде разляна. Любопитното проучване не спира до тук – за да демонстрират своите наблюдения, експертите са направили и видеозапис.

На него са показани какви са основните моменти от цялото им изследване, а клипът е представен на 67-ия конгрес на Американското физическо дружество в секция хидродинамика (American Physical Society - APS), който се проведе през месец ноември в Сан Франциско.

Учените от Принстън са убедени, че изследването им е не само любопитно, но може да се окаже и изключително полезно не само са ресторантьорския бранш. Според специалистите това проучване ще помогне да се повиши ефективността при доставянето на различни видове течности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest