Донатът - един американец в света на сладкишите

понички
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Украсен с глазура, с пълнеж от сладко, с крем или шоколад, донатът е сред най-популярните вкусотии в света на сладкишите. Големият екран го обезсмърти в ръцете на Хоумър Симпсън и той от години е емблемата на сладкарството в страната на Чичо Сам. Но дали е американски по произход? Не съвсем…

Донатът е американски, колкото пържените картофи са белгийски, сармите румънски или баницата турска. Една вечна битка на претенции, която може да се види в почти всички краища на света.

Донатът, на английски “doughnut”, означава “тесто” (dough) и ядка (nut) и има доста сложна история. Тя води към холандски имигранти в Америка, французи, индийци, араби и дори руснаци. Адска бъркотия, наистина. Но едно е сигурно, донатът е роден преди няколко хиляди години. Подправян с мед или сос от риба в домовете на древните гърци и римляните, през Средновековието любимата поничка постепенно настъпва към арабските страни, за да се настани по-късно в Северна Европа.

Ако се вярва на традицията, прадядото на доната трябва да е роден в кухните на холандците. По това време, през 12 век, те приготвяли «olykoek» - едно малко трудно за произнасяне име, което означавало “сладкиши с олио”. И нищо повече. Никакви дупки, никакви глазури.

ядене на поничка

В началото донатът е просто една голяма топка, която обикновено хапвали за Коледа. След като имигрират в Съединените щати, холандците се сблъскват с културите и традициите на другите имигранти, но това не е повод да изоставят своите рецепти. И “olykoek”-ът, все така под формата на топка, започва постепенно да се разпространява из “Новата Холандия”.

А кога се появява прочутата дупка в още по-прочутата поничка? И тук версиите се разделят. Една част от изследователите на вкусния сладкиш всъщност смятат, че тя е родена още преди създаването на olykoek, други, и те са повечето, твърдят, че “перфорацията” е станала по-късно, а човекът, който я е измислил, се казвал Хенсън Грегъри.

Той бил капитан на кораб от Нова Англия и живял в средата на 19 век. Според официалната история младият мъж пробил дупката, за да може сладкишът, който до този момент оставал суров в средата, да се изпържи целият, запълнен с орех в средата.

Каквато и да е истината за легендарната дупка, донатът бързо се превръща в национален сладкиш на Съединените щати. И в повече дори - в патриотичен сладкиш. Той може да се открие на бойното поле през Първата Световна война.

американски донат

Американски доброволки, наричани също и Donut Girls, раздавали прочутия сладкиш на войниците от армията на САЩ, които се биели във Франция. Подобен епизод се повтаря и през Втората Световна война, когато жените от Червения кръст, този път наречени Donut Dollies, поддържали войниците с донати.

Обожаван на изток и на запад от Атлантика, донатът се вкоренява окончателно в американската действителност през 1920 година, благодарение на един имигрант, руски евреин. Адолф Леви дава първия икономически тласък за развитието на сладкиша. Именно на него светът дължи първата автоматизирана машина за производство на понички.

Днес донатът е част не само от американската кухня, но и неразделна част от европейските култури. Но радва с вкуса си хората по целия свят.

А ако пък се доядоха донъти, разгледайте нашите рецепти за донъти. Понякога човек трябва да се и поглези.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати