Хипократ считал салвията за свещена билка
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хипократ считал салвията за свещена билка

Хипократ считал салвията за свещена билка

Салвия
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
42.50 лв.
Виж ››

Често сме чували да наричат салвията билка за столетници. Това чутовно растение може да излекува всяка болест. Освен това, отглеждайки салвия вие се сдобивате с красива градинска декорация.

Легендите, описващи безмерните позитиви на салвията, датират още от времето преди Христа. Името ѝ идва от латински – salveo (в превод здраве, лековит).

Градинският чай или салвия, теменче, рожково биле или божигробски босилек представлява нисък храст, отглеждан като градинско цвете и подправка. Цъфти в ярко лилави дребни цветчета през лятото. Лечебните свойства се крият в листата на растението. Интересното е, че ароматът на билката идва точно от тях, а не от цветовете.

Един от най-известните автори от древността Хипократ благоговее пред салвията и говори с почит за нея. Той я смятал за свещена билка и я препоръчвал при безплодие. Установено е, че с това си свойство е използвана и след масовата смърт в Древен Египет, следствие на епидемиите. Тогава всяка жена е била задължавана да приема салвия, за да подобри своите репродуктивни способности и да помогне за спасяване на рода.

Градински чай

Една от най-популярни легенди за салвията се свързва с първите мигове от живота на Христос. Когато войската на цар Ирод подгонила Йосиф и Мария, тя скриват младенеца сред избуялата салвия край пътя. Така рожбата им била спасена, а салвията придобила чудотворните си лековити способности. В по-късни години, през Средновековието, с растението се е лекувала чума.

Днес е установено, че редовният прием на чай от салвия има редица положителни ефекти. Така се укрепва цялото тяло, предотвратяват се апоплектични удари и се лекуват парализи. Освен лавандулата, растението е единственото, което помага при нощно изпотяване.

Чаят влияе благоприятно при болен черен дроб и газове. Той пречиства кръвта, стимулира апетита, бори всяко чревно смущение и способства отделянето на храчки от дихателните пътища и стомаха.

Съвременната медицина оценява ползите от салвията и я прилага успешно в лечението на спазми, заболявания на гръбначния мозък, жлезите и треперене на крайниците. Освен вътрешно, салвията се прилага и външно, главно при възпаления на устна кухина, зъби и сливици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати