Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Деца се натровиха с храна навръх празника сиДесет деца са приети в поликлиниката МБАЛ-Разлог със симптоми на натравяне с храна навръх Международния ден на детето. Малчуганите са били настанени в хотел Божур в град Банско....
01 Юни
Любимите мини пици на децатаЛюбимите мини пици на децата могат да бъдат приготвени за парти или рожден ден....
10 Януари
Забавна зеленчукова салата за децатаКакъв по-забавен начин да подредим зеленчуците във формата на позабравеното кубче на Рубик. Разнообразен вариант за зеленчукова салата, поднесена на малчуганите.
В съд с кипяща подсолена вода бланшираме 1/2 от броколито...
30 Окт.
Капама от БанскоНаредете продуктите в глинен съд в следната последователност: на дъното се слага сланината, отгоре се нареждат приготвените от зелето и ориза постни сарми.
Върху тях се слага предварително запърженото свинско месо. Следва...
25 Дек.
1
Греяно Банско ВиноСлагате подправките в съда с виното и варите на силен котлон докато кипне, след като кипне отстранете виното от котлона и разтворете вътре захарта. Ако сложите захарта предварително, тя ще се карамелизира и виното ще нагарча...
03 Февр.
Банско Катино МезеНарязваме свинското на дребно и го запържваме, прибавяме гъбите и лука и продължаваме да пържим докато лука потъмнее.
След 1-2 мин прибавяме доматеното пюре, виното, соевия сос и черня пипер.
Добавяме малко вода,...
19 Април
6
Забавна и питателна закуска за децатаЗабавна по детски и питателна закуска, която винаги се посреща с ококорени от любопитство и задоволство детски очички. Вариациите са много, а аз ви предлагам такава с животинки.
Нарязваме багетата на тънки филийки. Намазваме...
28 Ноем.
Пилешка капама от БанскоНарежете цвеклото на парчета. Оризът се запържва, докато стане "прозрачен".
7-8 листа от зелето се запазват цели, а останалата част се нарязва на парчета. Зелето, цвеклото и оризът се смесват и се разбъркват. Овкусява...
14 Август
1
Традиционната Капама от Банско., след което, щом заври, градусите се намаляват на 160 и традиционната капама от Банско се пече още 4 часа....
07 Дек.
Пилешка капама от БанскоНарежете цвеклото на парчета. Оризът се запържва, докато стане "прозрачен".
7-8 листа от зелето се запазват цели, а останалата част се нарязва на парчета. Зелето, цвеклото и оризът се смесват и се разбъркват. Овкусява...
14 Август
1
Заразен молускПо-често боледуват деца на възраст от 1 до 4 години. Заболяването се открива и при по-големи деца (10-12 години), което е свързано с посещение на басейни или контактни спортове....
26 Февр.
Бански КукуриниРазбиваме яйцето с водата, олиото и солта.
На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него...
13 Март
Бански суджукСвинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него.
Месото се нарязва...
26 Ноем.
2
Банска КапамаНарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.
Запържваме ориза с черен пипер. Нарязваме сланината на тънки филийки.
Вземаме един глинен съд около 7-10...
23 Дек.
2
Банска КавърмаМесото се измива и почиства от сухожилия и ципи. Нарязва се на едри кубчета. Поставяме го в стъклена купа и го овкусяваме със сол, черен пипер и 1 ч.л. чубрица.
Лука нарязваме на полумесеци и го прибавяме заедно с виното...
17 Август
1
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
18 Септ.
6
Бански чомлекНарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.
В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
27 Ноем.
4
Бански суджукМесото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа.
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
26 Ноем.
Бански зелникПриготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2....
14 Окт.
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
18 Септ.
6
Тъща обърка мухоморки с печурки - натрови децата си!Четирима попаднаха в токсикологията на УМБАЛ Свети Георги в Пловдив след натравяне с гъби. За зла съдба тъщата ги набрала, като ги сметнала ги за печурки.
Жената искала да нагости дъщеря си, зет си и семеен приятел...
27 Окт.
Попарник по банскиПресейте брашното и направете кладенче в него. Маята се разтваря в хладка вода и се сипва в кладенчето. Прибавете солта и яйцето. Замесете меко тесто.
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина...
14 Септ.