Христо Петров
Новак
Моята стенаРецепти5СнимкиСтатииСъветиКоментариФорумни теми32Постове във форума144За менИзпрати съобщениеточки458
400 г
свинско филе, нарязано на тънки ивици
1/2 ч.ч.
брашно с набухватели
100 мл
газирана вода
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за дълбоко пържене
за соса:
1 с.л.
олио
2 с.л.
доматено пюре
150 мл
вода
2 с.л.
винен оцет
2 ч.л.
соев сос
2-3 с.л.
кафява захар
сол на вкус
кориандър или магданоз за поръсване
Начин на приготвяне
1.
Брашното се разбърква с газираната вода, сол и пипер на вкус. Месото се слага в получената смес и се обърква в нея.
2.
В дълбок съд се наливат 2 см олио, загряват се и месото се слага да се пържи на малки порции по 3-4 мин., докато се зачерви. Изпърженото месо се слага да се отцеди върху кухненска хартия.
3.
Сосът се приготвя, като олиото се загрява, прибавя се доматеното пюре, разбърква се 1 мин. и се сипват оцетът, соевият сос, водата и захарта. След като поври около 1 мин., се сваля от котлона.
4.
Преди сервиране месото се слага в соса и се поръсва с кориандъра.
Ореховки
3 белтъка
1/2 ч. ч. пудра захар
1 ч. ч. смлени орехи
1 ванилия
1/2 ч. л. лимонов сок
Първата стъпка от рецептата за ореховки е разбиването на белтъците. Купата, в която разбивате белтъците, както и бъркалките на миксера трябва да са напълно сухи, за да се получи твърда смес при разбиването. Най-добре е, белтъците да не са пресни и току-що отделени от жълтъците, а да са престояли примерно един ден, така са по-хомогенни и се разбиват по-добре. Но дори и белтъците ви да са пресни няма никакъв проблем. Разбивате белтъците с щипка сол, като най-добре е, за целта да ползвате миксер. Добавяте малко по малко и пудрата захар, ванилията и лимоновия сок, и разбивате до твърд сняг.
След това добавяте малко по малко фино смлените орехи и разбърквате много внимателно, но не с миксер, а например с готварска шпатула или дървена лъжица, за да останат белтъците на твърд сняг. След като орехите се разпределят равномерно, с помощта на лъжица, загребвайки от сместа, оформете ореховки с желания от вас размер в тава, в която предварително сте сложили хартия за печене.
Печете ореховките в предварително загрята на 150 градуса фурна, докато придобият леко кафяв цвят. Продължителността на печене е около 25 минути.
Сочен шоколадов сладкиш
2 яйца
70 гр захар
120 гр брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 супена лъжица какао на прах
200 мл прясно мляко
70 мл олио
3 супени лъжици мармалад или конфитюр (в случая е използван конфитюр от боровинки)
За заливката:
100 гр захар
100 гр. масло (маргарин)
50 мл вода
100 гр орехи (смлени)
2 супени лъжици шоколадов крем (течен шоколад)
Разбийте белтъците със захарта, след което постепенно добавете жълтъците.
В сместа добавете млякото, олиото, няколко супени лъжици мармалад и разбъркайте добре.
Брашното разбъркайте с бакпулвера и какаото. Добавете брашнената смес в яйчената и отново разбъркайте добре.
Покрийте съда за печене (20 x 20 см) с хартия за печене и вътре изсипете тестото.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25 минути.
Междувременно пригответе заливката. Смесете в тенджерка на умерен огън водата, захарта и маслото и ги разтопете. Добавете течния шоколад и орехите и разбъркайте добре.
Набодете още топлия сладкиш с вилица на няколко места и веднага го залейте с топлия шоколадов сос.
Оставете сладкиша да се охлади, а след това го сложете в хладилник няколко часа, за да се втвърди хубаво. Нарежете на кубчета и поднесете.