Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен в Gotvach.bg
Анонимен
Анонимен
Новак

Моята Стена

  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Отслабвай без усилия и лишенияпреди 6 години/undefined ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО

    Предлагам на вашето внимание десет правила за безболезнена редукция на телесното тегло. Те се основават на многобройни научни изследвания и са публикувани в американското издание Diets in Review.

    1. Направете менюто си разноцветно!

    Плодовете и зеленчуците са незаменим източник на целулоза, витамини, минерали и антиоксиданти. Те съдържат малко калории, създават усещане за ситост и се съчетават добре с всички ястия.

    2. Хранете се редовно!

    Когато се храните редовно, обмяната на веществата се извършва равномерно и калориите се изразходват през целия ден. Ако интервалът между приемането на храна е твърде голям, организмът се старае да изразходва по-малко енергия т.е. изгаря по-малко калории. Задължително закусвайте. Яжте не по-малко от 3 пъти всеки ден и от време на време похапвайте допълнително по-лека здравословна храна.

    3. Дайте време на стомаха си!

    От ранно детство ни учат да не похапваме преди обяд за да не развалим апетита си. В действителност приемането на малко количество храна може да предотврати преяждането. Усещането за ситост се появява след 10-15 минути и затова ние често изяждаме повече, отколкото е необходимо. Когато се храните у дома, обръщайте внимание на порциите. В ресторантите често сервират големи порции. Не се старайте да изяждате всичко.

    4. Избирайте пресни продукти!

    За да могат продуктите да се съхраняват по-дълго време, в тях се добавят всевъзможни консерванти, а това често води до намаляване на съдържанието на техните витамини и други полезни вещества. Старайте са да употребявате по-малко полуфабрикати, защото те са високо калорични, по-мазни и по- солени.

    5. Движете се!

    Човешкият организъм не е приспособен за безкрайно седене на бюрото. За да запазите своето здраве, вие трябва да се движите. Натоварването укрепва мускулите и сърцето, подобрява съня и настроението. Не е важно дали спортувате в спортната зала или просто се разхождате около дома си – главното е да се движите.

    6. Поглезете се!

    Много от вкусните неща са вредни, но без тях се живее много по-трудно. Ако постоянно се лишавате от нещо, можете да се “пречупите” и да изядете наведнъж твърде голямо количество от “забранената храна”. Хапнете си от най-любимото, но бъдете умерени.

    7. Четете етикетите!

    Ако не знаете съставките на продукта (т.е. ако те не са посочени на опаковката), по-добре не рискувайте и оставете продукта в магазина. Същото се отнася и за продуктите с безкрайно много съставни компоненти. Обръщайте внимание дали са посочени калориите и съдържанието на мазнини за една порция или за цялата опаковка.

    8. Консумирайте пълнозърнест хляб!

    Белият хляб няма никаква стойност, докато пълнозърнестият е богат на целулоза и други полезни вещества. Той е способен да ни предпази от резките спадове в нивото на гликоза и удължава чувството за ситост.

    9. Избирайте “правилните” мазнини!

    Мазнините не винаги са вредни. Наситените мазнини действително способстват за натрупването на излишни килограми и предизвикват сърдечно-съдови заболявания, но ненаситените са полезни за организма. Можете спокойно да използвате зехтин за подправяне на салата си. А и за приготвяне на ястия.

    10. Избягвайте “течните” калории!

    В една единствена чаша кола се съдържа твърде много захар. Всеки ден в стомаха заедно с напитките попадат излишни калории, които не създават чувство за ситост, но способстват за добавянето на излишни килограми. Рекламата обикновено толкова добре представя тези напитки, че човек ги смята за полезни и не обръща внимание на захарта, която се съдържа в тях.

    АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Изцелението от природата е тукпреди 7 годиниС МАРИХУАНА СРЕЩУ БЕЗЪНИЕТО

    Мащабно изследване доказва, че 80% от българите имат проблеми със съня. Такъв е процентът и на хората, които са подложени на огромен стрес. Това говрят данните от стрес теста, проведен през отминалата година. По-често жените имат проблем със съня и все по-често млади хора страдат от безсъние. По-засегнати от проблема са хората в големите градове.
    Според специалистите, безсънието се отразява пагубно върху цялото здравословно състояние на организма. Сънотворните лекарства не са добър избор за борба с безсънието, тъй като имат редица странични ефекти, като единият от тях е и пристрастяването.

    Много изследвания сочат, че канабисът, който не предизвиква пристрастяване, се препоръчва и употребява от векове при проблеми със съня. През последните десетилетия науката разкри причините за това: освен огромния потенциал да лекува безсъние, марихуаната въздейства по два познати начина на съня - на сънния цикъл и на дишането.

    Тези действия се дължат на химични съединения в растението, познати като канабиноиди или по-специално фитоканабиноиди. Мощното действие на фитоканабиноидите върху човешкия организъм се обяснява с факта, че те са „растителни имитации”, структурно подобни на съединения, които естествено се синтезират и използват от човешкото тяло: ендоканабиноиди. Основният тип ендоканабиноиди са представени от молекулата анандамид – предавател на нервни импулси.

    Най-изучаваното съединение на канабиса – тетрахидроканабинол или THC, е структурен имитатор на анандамида и като такъв, притежава силно влияние върху антистресовите механизми на мозъка. 6 изследвания от 1973 до 2009 г. потвърждават, че дори страдащите от хронична инсомния заспиват много по-бързо и по-дълбоко след прием на THC, но дозата е ключова: след определена горна граница, молекулата предизвика силно превъзбуждане, което възпрепятства заспиването.

    Германски медицински екип от университета във Фрайбург потвърждава, че ниските дози THC преди сън значително укрепват цикъла на съня, като ускоряват навлизането във фаза на дълбок сън и удължават продължителността на бавно-вълновата или делта фаза. Дълбокият сън е ключов за човешкото здраве: само чрез достатъчно време, прекарано в делта фаза, мозъка се очиства най-ефективно от токсини, елеминира натрупания стрес и поддържа нормална активност на имунната система.

    Друга част на сънния цикъл, силно засегната от марихуаната, е осъзнатия сън, наричан още РЕМ фаза. Обект на множество изследвания, осъзнатият сън все още не е добре изучен, но при навлизане в РЕМ фаза се наблюдават множество необясними феномени: ускорено дишане, огромни пикове и спадове в мозъчната активност, бързи движения на очите и контракции на мускулатурата и не на последно място – сънуване.

    При употреба на марихуана преди сън, РЕМ фазата често е силно съкратена и рядко се сънува. Все още е широко обсъждан въпросът дали този ефект е по-скоро положителен или отрицателен, но докато самата функция на осъзнатия сън и сънуването не станат известни, може само да се спекулира. Във всеки случай, при прекъсване на употребата се проявява „РЕМ йо-йо ефект” – явление, при което очистването от фитоканабиноиди кара мозъка да изпитва удължени, силни и ярки РЕМ фази с цветни и запомнящи се сънища. Този ефект се износва за 3-5 дни, след което се възстановява обичайния сънен цикъл.

    Канабисът е способен дори да подобри дихателните функции при индивиди, засегнати от сънна апнея. Щатски учени от чикагския университет демострират с изследване, публикувано в журнала Frontiers of Psychiatry, че свойството на THC да повишава мускулния тонус на горните дихателни пътища помага на над 55% от изследваните пациенти с апнея. За това заболяване все още не съществува медикамент, който да облекчава до такава степен симптомите, а при тяхното нетретиране, апнеята увеличава силно вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване, полумнорана хипертензия и инсулт.


    АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.
  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Медицинската марихуана като лекарствена билкапреди 7 годиниИСТИНАТА ЗА ВЪЛШЕБНОТО БИЛЕ

    Под термина медицинска марихуана се разбира приложението на канабис и канабиноидни съединения за лечение на болестни състояния или облекчаване на техни симптоми. Канабисът се използва за намаляване на гаденето и повръщането при химиотерапия и при пациенти със СПИН, както и за лечение на болка и мускулни спазми.

    Освен това медицинският канабис има няколко допълнителни благоприятни въздействия. Канабиноидите могат да се използват като стимуланти на апетита, антиеметици, спазмолитици и имат някои аналгетични свойства. Те могат да бъдат полезни за лечението на хронична, несвързана с раково заболяване болка.
    В повечето части на света употребата на канабис за развлечение е незаконна, но медицинската му употреба е разрешена в страни като Австрия, Канада, Финландия, Германия, Ирландия, Израел, Италия, Холандия, Португалия и Испания. Федералното законодателство на САЩ забранява употребата на канабис, но 20 щата и окръг Колумбия са легализирали употребата му в щатското си законодателство.

    Набиращ популярност в западния свят, медицинският канабис е непрекъснато подлаган както на критики, така и на възхвала от обществото. В научните среди става все по-престижно да се правят изследвания с канабиноиди, въпреки тежките ограничения, налагани от много правителства.

    Най- често медицинският канабис се употребява за потискане на гадене и повръщане, повишаване на апетита и овладяване на болката при хронични болки, мускулни спазми и проблеми със съня.

    Как действа тя на тялото? Като всяко лекарствено средство, медицинския канабис има някои странични ефекти. Повечето от тях са леки, но ако приемащият не е подготвен за тях, могат да доведат до дискомфорт и уплаха.

    Най-често срещаният ефект са зачервените очи. Канабиноидите имат функциите на мускулен релаксант – те отпускат гладката мускулатура, включително и тази на капилярите – най-тънките кръвоносни съдове. Това понижава общото кръвно налягане, увеличавайки кръвоснабдяването на тъканите. Най-видим е ефектът в очите, където разширените капиляри стават видими и придават зачервения изглед на очите. Макар да е само временен ефект, той е свързан със сухота в очите – съветва се употребата на обикновени капки за очи за да се избегне дискомфорт.

    Друг страничен, временен ефект е „сухата уста“. Канабиноидите понижават активността на слюнната жлеза, което води до липса на овлажняване в устната кухина. Това може да се контрира, при това с висока ефективност чрез чаша вода.

    Един от по-сериозните ефекти е промяната в нивата на енергия – приемащият може да се отпусне и да стане летаргичен или дори бавно да заспи, но може и да стане хиперактивен и изпълнен с желание за различни занимания. Това зависи предимно от вида медицински канабис. Съществуват три основни вида канабис: индика, сатива и рудералис.

    Видовете индика се отличават с качествата да отпускат тялото и ума, понижават енергията и често забавят речта и реакциите. Те се препоръчват за нощна употреба, особено при хора страдащи от безсъние.
    Видовете сатива имат почти противоположно действие – повдигат енергията и настроението, действат силно стимулиращо на централната нервна система и често могат да има халюциногенни компоненти.

    Третия вид- рудералис- се среща предимно в централна Русия и Сибир.

    Макар да е по-слабо известен, той е най-добрият избор за медицински цели. Съдържа по-малко THC, психоактивната съставка на канабиса, но има най-много канабидиол – фитоканабиноид с около 40% присъствие в екстракт от растението. Канабидиола почти няма странични ефекти, няма регистрирана психоактивност, не се намесва в психомоторните и психологични функции, но действа облагородяващо на нервната система.

    Съветва се избягване на всякакви продукти със съдържание на канабиноиди от хора със сърдечносъдови заболявания – могат да изпитат силен дискомфорт от спада в кръвното налягане, да настъпи уплаха и сърцебиене, което трудно се овладява без чужда помощ. За тяхно успокоение - фатални изходи от канабис досега не са известни на науката, свръхдоза не е установена.


    АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.
  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Пагубна страстпреди 7 годиниЯЖ

    Българските ресторанти, кръчми, барове и закусвални се пукат по шевовете. Българите нагъват, та ушите им плющят. И хич не ги е еня, че 60 % от тях са затлъстели. Че 3 000 000 българи се борят с някакво хронично заболяване, което се дължи на наднорменото тегло. Това ни прави най- болните хора на планетата, ама и този факт не стряска нашего брата.

    Не, инж. Балкански се тъпче като за световно, а след това се оплаква, че е болен и беден. Бедни били, милите българи, а истината е, че държат около 75 милиарда лева в банкови влогове, а притежават и недвижима собственост, която струва над 207 милиарда лева! Но това е друга тема…

    Актуални изследвания разкриха нещо удивително. Нови проучвания на Университетския колеж в Лондон показват, че ако намалим консумацията на храна с 40%, ще удължим живота си с 20 години!

    Британските учени се надяват новото изследване да им помогне да открият непознати начини за борба със застаряването и най-вече с болестите, които го съпровождат. С промяна на хранителния режим можете да удължите живота си, категорични са експерти.

    По време на лабораторни тестове специалистите успели да увеличат живота на плъхове с 30%, като намалили количеството на консумирана храна с 40%.
    Изследователите направили експеримента и с плодови мушици, които имат гени, подобни на човешките. Резултатите били същите!

    Всичко това, е разбира се, удивително. Работата е там, че никой не се вслушва в тези разумни здравни съвети. Хората са като обезумели, те консумират два до три пъти повече храна от необходимото и това като че ли ги прави щастливи. А истината е, че човек сам копае гроба си със своите зъби...

    Време е, ама крайно време е да се замислим над всичко това!...


    АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Лимонът - лек за рака?преди 8 годиниЗА ВСЯКА БОЛКА ИМАЛО БИЛКА

    Напоследък се разгорещиха дебатите около целебните качества на лимоновия сок. Понякога е наистина трудно да отсеем зърното от плявата. Каква е все пак истината за лимоновия сок?...

    Лимонът, не ще и дума, е един чудесен плод, който наистина има способността да убива ракови клетки. Смятат го дори за 10 000 пъти по-силен от всяка химиотерапия! Защо повечето хора не знаят това?...

    Защото има организации, които нямат интерес да знаем за чудните качества на лимона. Много фирми и фирмички по света се опитват да създадат синтетичен заместител на лимоновия сок и всячески се стремят да запазят вълшебните свойства на този плод в тайна.

    Множество изследания доказват, че лимонът има силен антиканцерогенен ефект. Освен това той има и много други свойства- оказва силен положителен ефект върху кисти и тумори.

    Лимонът притежава също така силен антимикробен ефект и е с широк спектър на действие против бактериални инфекции и гъбички Той е ефикасен срещу вътрешни паразити и червеи, регулира високото кръвно налягане и е чудесен антидепресант, който предпазва от стрес и нервни разстройства.

    Интерес представлява източникът на тази информация. Един от най – големите производители на лекарства твърди, че след повече от 20 лабораторни тестове, извършени от 1970 досега, данните сочат, че лимонът унищожава злокачествените клетки в 12 типа рак, включителноно дебелото черво, гърдите, простатата, бял дроб и панкреас.

    Лимонът забавя растежа на раковите клетки и оказва 10 000 пъти по-добър ефект от продукти като Adriamycin, химиотерапия, и наркотичните продукти, които се използват обикновено в света.
    Възниква въпросът за дозировката. Проведените експерименти показават, че приемането на 150 милилитра лимонов сок четири пъти в седмицата намалява риска от раково заболяване с цели 53 %!

    За препоръчване е да се ползват био лимони. Специлистите ни съветват да ги мием добре с четка, а след това да ги замразим в камерата. Замръзналите лимони се стържат с кората върху ястия, салати и супи. Това е тяхното идеално приложение.

    Длъжен съм обаче да отбележа, че е наивно да се очакват чудеса. Лимоновият сок е чудесно профилактично средство, но той НЕ МОЖЕ да излекува напълно раковото заболяване! Той подпомага обаче активно всяка една терапия и окончателното изцеление.

    АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
  • /АнонименАнонименпопълни профила сипреди 8 години
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest