Ами Вие от какво мислите, че се замесва тестото. Нали е написана рецептата - вода, мая, малко сол, брашно - замесва се меко тесто. Малко да почине тестото , от него се откъсва една топка тесто , по-голяма от яйце , потапя се в разтопената мазнина и се разпъва като мекица и така разпъвате две топки една върху друга, върху втората натрошавате сирене по желание. Внимателно обхващате всички краища и леко ги затваряте така ,че сиренето да остане от вътре. Тези събрани краища трябва да обърнете така,че да поставите така оформеното топче с гладката страна на горе и събраните краища надолу. Оставят се да втасат. После всяко топче се поставя върху добре нагорещения сач или тиган предварително намазани и с обратното на пръстите леко се притиска и разпъва докато се оформи гюзлемето. Пече се като се обръща няколко пъти от всяка страна и след обръщането се намазва с мазнина, за да не изгори от вън и да се изпече от вътре. Ако и това не разбирате , явно трябва да видите. Никак не е сложно.
И пропуснах да кажа - не се точи.Втасалата топка се поставя в/у загретия намазан сач или тефлонов тиган и се притиска с краищата на пръстите или с обратното на пръститете, така че да се оформи тънка питка около 1,5 см. дебела.Като се пече ще се надигне малко още.
От какво се замесва меко тесто? - от вода, мая, брашно и сол - най-простото тесто, но според правилата /"марна" или леко топла вода, така че да не се пресече маята; малко сол на вкус;вода около 400 мл.; мая - може и суха за около 1 кг. брашно; брашното колкото поеме, за да стане меко тесто.Никога не съм правила тази резепта според точна пропорция. Това тесто може да ползвате да направите мекици или пици или да го разпънете като за мекица, вътре да сложите малко сирене, да го завиете на руло и изпържите като пирожка, то просто е най-обикновено и универсално тест.
"Взема се една топка, намазнява се добре..." с с какво се намазнява? В рецептата има олио и мас/масло.Може да ползвате мас, аз така ги правя и баба така ги правеше, но по желание може да смените мазнината или да направите смес от желаните мазнини.
" Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки." а тук дори не успях да схвана смисъла, но предполагам вината е в мен :)Просто внимателно сабирате и загръщате краищата, така че да се оформи като топка и ги поставяте със загърната страна от долу.Тази топка като втаса се взима внимателно, поставя се в/у загретия добре и намазнен /с мас, масло или олио/сач или тефлонов тиган и се пекат на умерено, като се обръщат няколко пъти за да не останат вътре сурови, а от вън да изгорят.
Надявам се сега да Ви стана по-ясно
Точно така е рецептата, на снимката не изглеждат добре, нещо не сте се справили.Но рецептата е перфектно описана и моята баба и майка така са ги правили и стават страхотни.
Моите коментари