За да се получи кекса са необходими няколко задължителни стъпки:
1. Не е необходим бакпулвер.
2. Яйцата, захарта,брашното се разбъркват добре с миксер. До тук не се бърза.
3. Киселото мляко се разбърква със содата, и се поставя веднага в сместа, разбърква се интензивно.
4. Всички останали продукти се поставят в предварително затоплени и намазани с масло форми и поръсени с брашно. Подготовката на формите се извършва преди поставянето на киселото мляко се със содата. Тук е важна бързината.
5. Печенето е също от значение, в предварително подготвена фурна 180 - 200 градуса след 10 минути печенето продължава само от долу като се проверява готовността с клечка за зъби.
Кекса се надига поне два пъти и половина и се разпуква. Рецептата е страхотна. Могат да се добавят и стафиди сладко от портокалови кори, сладко от смокини и тн.
Моите коментари