Анонимен
Анонимен
Новак

Моите коментари

Анонимен коментира:
Има много неточности в написаното. Предполагам, че авторът просто е взел текста от някъде и е решил, че ще демонстрира познания. Натриевият нитрит не се използва "за да придадат необходимия вкус на продуктите си". Има го във всички месни продукти, с изключение на пресните. Използва се от много години и общо взето е незаменим. Има растителни екстракти, които съдържат нитрити и се използват, като заместители, но употребата им е спорна и рискова. Дозата на влагане на нитрити е строго регламентирана , включително с европейски регламент. Освен това, "и натриумнитрат като емулгатор" е също невярно твърдение - това не е емулгатор. Всеки пастет, за да бъде такъв, трябва да съдържа и мазнина и тя по принцип не е малко, но все пак зависи от типа на продукта. Ако ви притеснява по-високото съдържание на мазнини, вероятно не консумирате бекон, а предимно филе например - въпрос на избор. Добър ориентир за качеството на пастета може да бъде цената - колкото по-висока, толкова по-добре. Евтините пастети наистина съдържат повече вода и мазнини.