Инспектори от Агенцията по безопасност на храните съобщават, че при проверки е установено, че пастетите по родния пазар изобилстват от животинки нокти, опашки, сухожилия и уши.
Нито една от тези съставки обаче не е изписана върху етикетите на различните видове пастети. В някой от деликатесите са били открити и опасна животинска кожа и карантия.
Инспекторите от Агенцията са категорични, че странният състав на пастетите трябва да бъде изписван, а не да се продават като продукти от свинско, птиче месо, свински-, патешки-, пилешки-, дори и гъши дроб, защото по този начин подвеждат потребителите.
От западните пазари алармират, че в балканските пастети има много канцерогенни добавки, мазнини и вода над допустимите стойности.
Пастетите от родното производство съдържат т.нар. скрити мазнини, защото около 40% от тяхното общо количество е свинска мазнина и кожа.
Специалистите заявяват, че различните добавки служат само за измама.
Лаборатории предупреждават, че в преработено уж месо има увеличено количество полифосфати и натриумнитрат като емулгатор, които причиняват рак и разрушават калция в костите. Особено са опасни за деца и бременни жени.
Освен отпадъци от кланиците в родните пастети често се среща и глутамат, който пречи на нормалната работа на мозъка и води до мигрена чести промени в настроението.
В пастетите е открит и натриевият нитрит, който е опасно вещество, но повечето производители го използват, за да придадат необходимия вкус на продуктите си.
Натриевият нитрит може да доведе до развитие на ракови клетки в човешкото тяло.
„Такава храна е абсолютно безполезна от гледна точка на хранителните вещества, но това е най-малкото. Тя е опасна за здравето" – предупреждават лекари.
От Световната здравна организация казват, че след направени 7000 клинични проучвания, които са били съсредоточени върху злокачествените заболявания и храненето, се е стигнало до извода, че пастетите и кренвиршите са много опасни за здравето и трябва да се изключат от менюто на всеки.
Коментари